Historisk arkiv

Økt satsing på energi- og klimaplaner i kommunene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og adm. direktør Eli Arnstad i Enova presenterte i dag en ny veileder som viser hvordan kommunene kan jobbe fram helhetlige energi- og klimaplaner. I dag har kun 67 kommuner planer som tar for seg energi og klima.

– Kommunene er en sentral aktør i det nasjonale klimaarbeidet og det er et positivt tegn at ytterligere 81 kommuner alt har vedtatt å utarbeide energi- og klimaplaner. Jeg vil oppfordre resten av kommunene til å komme i gang med dette så snart som mulig, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

- Enova har bredt og sammensatt tilbud til kommunene. Vi har både økonomisk støtte, energifaglig kurs og en svartjeneste tilgjengelig for kommunene. Enova ønsker at ordførere, rådmenn og driftsansvarlige i kommunene melder seg på kursene vi skal holde rundt om i landet i tiden fremover, sier Arnstad, som viser til at kursdatoer er lagt ut på Enovas hjemmeside.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheom og direktør i Enova, Eli Arnstad, lanserte i dag klimaveileder for kommunene. Foto: Miljøverndepartementet
Miljø- og utviklingsminister Erik Solheom og direktør i Enova, Eli Arnstad, lanserte i dag klimaveileder for kommunene. Foto: Miljøverndepartementet

Kommuneveilederen er en del av Regjeringens økte satsing på energi- og klimaarbeid i kommunene. Den kan bl.a. brukes i oppfølging av programmene Livskraftige kommuner som Kommunenes Sentralforbund samarbeider med Miljøverndepartementet om, og Grønne energikommuner i regi av Kommunal- og regionaldepartementet. Veilederen gir svar på både hvorfor og hvordan kommunene bør gå frem i arbeidet med å lage energi- og klimaplaner. Veilederne ble sendt ut forrige uke til ordførere, rådmenn og driftsansvarlige i samtlige kommuner i landet.

På tide med flere kommunale energi- og klimaplaner
Kartleggingen, som Enova fikk gjennomført i september/oktober, viser at 67 kommuner har planer som tar for seg energi og klima. 81 kommuner har gjort vedtak om å utarbeide planer, men 283 kommuner har verken utarbeidet eller vedtatt å lage energi- og klimaplaner.

– Norske kommuner er forskjellige på mange områder, og de verken kan eller skal ha samme rollen i klimaarbeidet, men det er likevel viktig at alle får utarbeidet planer som legger rammer for hva som skal gjøres i nettopp deres kommune, understreker Solheim.

Se hvilke kommuner som har energi- og klimaplaner.

Last ned den nye veilederen.

Kontaktpersoner:
Enova SF:
Adm. direktør Eli Arnstad, Tlf: 73 19 04 32 Mob: 99 21 27 52
Rådgiver Kjersti Gjervan, Tlf: 73 19 04 73 Mob: 93 08 34 64

Miljøverndepartementet
Informasjonsansvarlig Elisabet Molander, Tlf: 22 24 57 67 Mob: 47 36 81 10