Historisk arkiv

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim:

En merkedag for klimapolitikken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim mener forliket med Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre er et sjumilssteg for norsk klimapolitikk. – Vi har nå på plass en rekke virkemidler for å begrense utslippene av klimagasser, sier han.

Klimaforliket innebærer et enda mer ambisiøst mål om reduserte klimagassutslipp i Norge og andre land. Målet om at Norge skal bli karbonnøytralt er framskyndet 20 år til 2030. Det blir en styrket satsing på fornybar energi og kollektivtransport, samtidig som det blir økte avgifter på bensin og autodiesel.

– Jeg vil gi honnør til opposisjonen i denne saken. Miljøpolitisk har Norge sovet i timen i ti år. Med klimameldingen og dagens klimaforlik kommer vi et langt skritt videre. Dagen i dag er en merkedag, sier Solheim.

Han understreker at kampen mot klimaendringene krever helhjertet innsats fra alle partiene.

– Vi har et krevende arbeid foran oss. Derfor er det også så viktig at vi har et bredt klimaforlik, der partiene er enige om at klimapolitikken må ligge høyt på den politiske dagsordenen. Sluttstrek er likevel ikke satt med denne avtalen. Vi må hele tiden utvikle ny politikk i lys av ny kunnskap, sier han.

Avtale om klimameldingen (pdf)

Les mer om klimaforliket

Stortingsmelding nr. 34 Norsk klimapolitikk