Historisk arkiv

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim vil hindre spredning av fremmede arter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

- foreslår at Norge går foran med nasjonale krav til ballastvannhåndtering

Miljø- og utviklingsministeren har i dag bedt Sjøfartsdirektoratet om å sende forslag til forskrift om ballastvann på høring. Norge vil være et av de første landene i verden som innfører krav til håndtering av ballastvann og vil dermed være et foregangsland for å hindre spredning av fremmede arter.

Det siste tiåret har det vært en sterk økning i arter som spres til områder de ikke forekommer naturlig. Dette kan utgjøre en alvorlig miljøtrussel fordi økosystemer kommer i ubalanse og arter kan stå i fare for å bli utryddet. Et eksempel fra våre farvann er den amerikanske ribbemaneten som forskere observerte store mengder av langs sørlandskysten i sommer. Maneten spiser blant annet fiskeegg og larver, og forskerne følger nøye med på utviklingen.

Det er særlig inntak og utslipp av ballastvann fra skip i internasjonal trafikk som kan medføre en slik risiko for utilsiktet spredning av fremmede arter. Den internasjonale skipsfartsorganisasjonens (IMO) fastsatte konvensjonen om håndtering av ballastvann i 2004, men denne har ennå ikke trådt i kraft internasjonalt. Ved å innføre nasjonale krav allerede nå, vil Norge derfor være blant de første landene i verden med å innføre slike tiltak. 

- Det er svært viktig at vi beskytter våre farvann mot introduksjon av fremmede arter, og at vi også går foran internasjonalt med å innføre nasjonale krav, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Kravene til håndtering av ballastvann innebærer at skip må skifte ut ballastvannet i angitte soner eller i bestemte avstander fra kysten. På sikt vil det også innføres krav om rensing av ballastvannet før det slippes ut.