Historisk arkiv

Nasjonalparklandsbyer og nasjonalparkkommuner utpekt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

På en reiselivskonferanse i Stjørdal i dag utpekes 23 kommuner som nasjonalparkkommuner. 5 tettsteder får status som nasjonalparklandsbyer i et pilotprosjekt.

På en reiselivskonferanse i Stjørdal i dag utpekes 23 kommuner som nasjonalparkkommuner.  5 tettsteder får status som nasjonalparklandsbyer i et pilotprosjekt.

- Dette er et viktig og spennende prosjekt for å styrke verdiskapingen i kommuner og lokalsamfunn med utgangspunkt i nasjonalparkenes verdi som kvalitetsstempel på villmarksnatur, sier statssekretær i Miljøverndepartementet Heidi Sørensen.

Sørensen understreker at prosjektet er et viktig bidrag i Regjeringens arbeid med bruk og vern av våre store verneområder. Antall nasjonalparker er nærmest fordoblet i løpet av det siste tiåret, og antall kommuner med nasjonalparkareal har steget betydelig. Det kan også være aktuelt med tildeling av informasjons- og tilretteleggingsmidler i tilknytning til nasjonalparkene.

- Med denne utviklingen har det også vært en økende tendens til å se på vern av naturområder som et positivt tiltak for kommuner og lokalsamfunn som lever med en nasjonalpark rett utenfor stuedøra, sier Sørensen. 

De 23 kommunene er Dovre, Engerdal, Folldal, Gausdal, Hol, Lesja, Lierne, Lom, Luster, Midtre Gauldal, Målselv, Nordreisa, Oppdal, Rana, Røyrvik, Saltdal, Skjåk, Snåsa, Stryn, Sunndal, Tinn, Vardø og Vinje. De 5 stedene som får tildelt status som nasjonalparklandsbyer er Fossbergom i Lom kommune, Geilo i Hol kommune, Jondal i Jondal kommune, Storslett i Nordreisa kommune og Vingelen i Tolga kommune.

For tildeling av status som nasjonalparkkommune er hovedkriteriet at kommunen skal ha nasjonalparkareal på minimum 30 % av kommunearealet, 300 km² eller en hel nasjonalpark innenfor sine grenser. Status kan også tildeles etter tilleggskriterier der det kreves at kommunen har nasjonalparkareal og deltar i et interkommunalt samarbeid angående nasjonalparkinformasjon, tilrettelegging og reiseliv med andre kommuner med nasjonalparkareal, eller at kommunen har et autorisert nasjonalparksenter evt. et informasjonssenter med samarbeidsavtale med et nasjonalparksenter.

Ved utpeking av nasjonalparklandsby er det lagt vekt på at tilreisende føler de kommer til et livskraftig samfunn som har en naturlig kontakt og beliggenhet til nasjonalparken. Landsbyen skal være en naturlig innfallsport og skal fungere som et servicesenter som dekker primære behov som god informasjon, overnatting, servering og kjøp av mat, men skal også kunne tilby tjenester rettet direkte mot nasjonalparken som guiding og tilrettelegging.

Nasjonalparklandsbyene lanseres som et pilotprosjekt. En nasjonalparklandsby skal fremstå som kulturbærer med bevissthet rundt egne tradisjoner, og skal kunne tilby produkter og opplevelser med lokalt tilsnitt. Det er bl.a. lagt vekt på at en nasjonalparklandsby gjennom en stedsutviklingsplan skal vise en bevisst holdning til sin nærhet til nasjonalparken og profilering av denne.

Konseptet skal gjennomgå en evaluering i løpet av 2-3 år fordi det vil være ønskelig å gjøre en nærmere vurdering av kvalitetskriteriene. Etter denne vurderingen og etter at kriteriene eventuelt er presisert, vil en gå ut og invitere til å søke om status som nasjonalparklandsby på ny. Det vil da være aktuelt å tilby flere steder denne statusen. Det tas sikte på at da vil tildelingen gjelde i inntil 10 år .

Nasjonalparkkommunene og nasjonalparklandsbyene vil få benytte en varemerkebeskyttet logo som bevis på sin status og som kan benyttes i markedsføringen av områdene. DN kan være behjelpelig med profilering av logoen/statusen og også i hvordan statusen kan inkorporeres i kommunale planer.

Direktoratet for naturforvaltning vil ha det praktiske ansvaret for gjennomføringen av prosjektet.

Nasjonalparker og nasjonalparkkommuner i Norge
Last ned høyoppløselig versjon av kartet