Historisk arkiv

Avskogingen i Brasil er rekordlav

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

President Lula la i går fram tallene for avskoging i Amazonas for det siste året. Tallene viser at avskogingen nå er den laveste Brasil noen gang har målt, 7000 km2. Den er 37 prosent lavere enn den laveste målingen i Amazonas siden registreringene startet på slutten av 80-tallet.

President Lula la i går fram tallene for avskoging i Amazonas for det siste året.

Tallene viser at avskogingen nå er den laveste Brasil noen gang har målt, 7000 km2. Den er 37 prosent lavere enn den laveste målingen i Amazonas siden registreringene startet på slutten av 80-tallet. Årets måling tilsvarer en nedgang på 46 prosent i forhold til tilsvarende periode ett år tilbake.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim sier at dette er utrolig gledelig. Det er utvilsomt et resultat av målrettet politisk satsing og vilje til gjennomføring, til tross for at mange av tiltakene har vært omstridt nasjonalt. 

Solheim sier også: - Dette viser at Brasil mener alvor med å holde sine løfter til verdenssamfunnet om kraftig å redusere ødeleggelsen av regnskogen i Amazonas.

Amazonasfondet er en nyskapende brasiliansk mekanisme med to formål: Fondet gir verdenssamfunnet mulighet til å belønne resultater. Samtidig representer det et nyskapende samarbeid mellom myndigheter, frivillige organisasjoner og næringsliv for å sikre at belønning for skogbevaring kommer de som bidrar til bevaringen til gode. Den norske støtten til Amazonasfondet er knyttet til oppnådde resultater og disse gode målingene vil stimulere til videre innsats.

Brasils miljøvernminister Carlos Minc, som i går møtte miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, sa at Norges bidrag til Amazonasfondet utvilsomt har bidratt til dette positive resultatet, selv om det fortsatt er i oppstartingsfasen. Forventningen om at det vil lønne seg å bevare skogen har bidratt til å endre holdningen til store deler av lokalbefolkningen.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim sammen med den brasilianske miljøvernministeren Carlos Minc. Foto: Miljøverndepartementet.
Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim sammen med den brasilianske miljøvernministeren Carlos Minc. Foto: Miljøverndepartementet.