Historisk arkiv

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim:

Lov om naturmangfold trer i kraft 1. juli

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Regjeringen har i statsråd i dag vedtatt at naturmangfoldloven skal tre i kraft 1. juli 2009. Loven ble vedtatt av Stortinget 16. juni.

- Det er viktig at loven trer i kraft nå. Loven vil styrke arbeidet med å stanse tapet av naturens mangfold, som Norge har forpliktet seg til både nasjonalt og internasjonalt, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Loven vil i første omgang vil ha betydning for offentlig myndighetsutøvelse knyttet til lovens mål og prinsipper om bærekraftig bruk og artsforvaltning.  Et eget informasjonsskriv om loven til alle berørte instanser og organisasjoner vil bli sendt ut samtidig med ikrafttredelse 1. juli.

Utvelgelsen av prioriterte arter er et stort og krevende arbeid. Det er viktig at dette konkrete arbeidet kommer i gang raskt. Solheim understreker at det er først når arter er prioritert og naturtyper er utvalgt at dette vil få betydning for den daglige forvaltningen.

- Det at loven nå trer i kraft gir oss også muligheten til raskt å komme i gang med etterslepte når det gjelder erstatning for nasjonalparker og landskapsvernområder, Solheim

Miljøverndepartementet vil gjennomføre en omfattende informasjons- og kurs- og veiledningsvirksomhet overfor kommunene i forbindelse med innføringen av loven.