Historisk arkiv

Galventispa blir forsøkt flyttet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Det blir iverksatt forsøk på flytting av den radiomerkete ulven (Galventispa) som har oppholdt seg i området sør for riksvei 3 mellom Mjøsa og Glomma i Hedmark fylke. Galventispa er avkom etter en finsk/russisk innvandrer og har en genetisk høy verdi for den sterkt innavlede skandinaviske ulvestammen. Dette er et særskilt tilfelle og vi forsøker derfor i det lengste å legge til rette for at Galventispa skal spre sine gener videre, sier Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Galventispa har vært i Norge siden mai 2009. Ulven ble født i Galvenreviret øst i Sverige i 2008, og er avkom etter et foreldrepar hvor faren er en finsk/russisk innvandrer. Den skandinaviske ulvestammen er sterkt preget av innavl og er avhengig av jevnlig innvandring av ulv fra Finland/Russland for å sikre artens overlevelse. Det har derfor avgjørende betydning at vi gir slike genetisk viktige individer et strengt vern.

I første omgang ble Galventispa forsøkt skremt ut av området for å avverge en pågående skadesituasjon på sau i Stange. Den akutte skadesituasjonen i dette beiteområdet ble med dette avverget, og ulven oppholdt seg deretter i lenger tid i Kongsvingerområdet. Galventispa har imidlertid blitt værende i området mellom Glomma og Mjøsa, og det blir nå iverksatt forsøk på innfanging, remerking og flytting av ulven til områdene øst for Glomma.

Kontaktperson: Tommy Andersen tlf. 22 24 60 54