Historisk arkiv

- Menneskeheten avventer det som skjer i Cancun

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

- Hele menneskeheten avventer det som skjer i Cancun. Millioner av mennesker forventer at vi ikke bare snakker for våre egne interesser, men for hele menneskeheten, sa Mexicos president Felipe Calderon under åpningen av klimaforhandlingene i Cancun i Mexico mandag.

Klimaforhandlingene i Cancun er den 16. partskonferansen under FNs klimakonvensjon.  Møtet samler om lag 15.000 delegater, miljøaktivister og journalister fra nesten 200 land.

Ingen venter at man skal oppnå en ny klimaavtale på dette møtet. Forventningen er å få tatt noen beslutninger på enkeltområder som regnskogbevaring, finansiering og teknologioverføring som sammen kan danne et rammeverk for en ny klimaavtale.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og statsminister Jens Stoltenberg deltar under høynivådelen av møtet fra 7. desember.

Det er ventet et 20-talls stats- og regjeringssjefer til møtet den siste uka, deriblant Brasils president  Lula, Bolivias president Evo Morales, Venezuelas president Hugo Chavez, Cubas statssjef  Raoul Castro og Etiopias statsminister Meles Zenawi. Det deltar også flere stats- og regjeringssjefer fra øystater i Karibia og Stillehavet.

- Vi er foreldre og besteforeldre til kommende generasjoner som vil bedømme vår innsats. Det er en tragedie hvis vi ikke klarer å se utover egne nasjonale interesser eller gruppeinteresser. Enten endrer vi atferd for å unngå farlige klimaendringer, eller så vil klimaet endre våre liv og vår sivilisasjon, og det er ikke til det bedre, sa Calderon.

Lederen for FNs klimasekretariat, Christiana Figueres, la vekt på behovet for et kompromiss og et balansert utkomme i Cancun:

- Når mye står på spill og temaene er vanskelige, er kompromisset en klok handling som kan samle ulike posisjoner på en kreativ måte. Jeg er overbevist om at dere kan klare å samle dere om et godt kompromiss, sa hun til forhandlerne.