Historisk arkiv

Bruddet i Levende Skog og regjeringens miljøpolitikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Skogeierorganisasjonene har nylig avslått et siste kompromissforslag fra friluftslivs- og miljøorganisasjonene i forhandlingene om revisjon av miljøstandarden Levende Skog. Bakgrunnen var at organisasjonene ikke ville godta friluftslivs- og miljøorganisasjonenes siste forslag til nytt kravpunkt om planting av fremmede treslag.

Skogeierorganisasjonene referer i en pressemelding 29. juni til regjeringens miljøpolitikk og Klimakur i sin begrunnelse for at man ikke kan godta forslaget.

- Det er sterkt beklagelig at samarbeidet i Levende skog har brutt sammen, og at man ikke har kommet til enighet om miljømessige premisser for planting av skog. Vi håper at samarbeidet i Levende Skog kan tas opp igjen. Vi håper også at det pågående arbeidet med å få på plass en norsk Forest Stewardship Counsil-standard (FSC) kan sluttføres om kort tid, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Regjeringen har i flere Stortingsmeldinger gitt tydelige føringer om at klimapolitikken skal balanseres mot naturmangfold og andre viktige miljøverdier: ”Regjeringen vil prioritere klimatiltak som har positiv eller akseptabel effekt både i klimasammenheng og for bevaring av naturmangfold og andre viktige miljøverdier”. 

- Klimaendringer og tap av naturmangfold, blant annet som følge av spredning av fremmede arter, er de største miljøutfordringene vi står overfor. Vi må løse begge utfordringer, og vi skal ikke satse på tiltak som slår andre viktige mål i hjel. Norges innsats for å bevare regnskog gir gevinst både for klima og naturmangfold. Vi skal også her hjemme prioritere vinn-vinn tiltak,sier Solheim.

Som grunnlag for arbeidet med den nye klimameldingen, skal nå alle tiltak i Klimakur, inkludert nyplanting av skog, vurderes grundig av Direktoratet for naturforvaltning med tanke på både positive og negative effekter for naturmangfold og andre viktige miljøverdier. Først når det er gjort, vil det i arbeidet med den nye klimameldingen bli vurdert hvilke tiltak som er aktuelle og hvilke tiltak som av ulike grunner er uaktuelle, samt hvilke forbehold eller justeringer som eventuelt må knyttes til de aktuelle tiltakene.

- Klimakur presenterer en ”meny” av tiltak, men valg og utforming av tiltakene vil skje i det kommende arbeidet med klimameldingen, sier Solheim.