Historisk arkiv

Norge presser EU om biodrivstoff

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Norge vil presse på for at EU vedtar flere regler som sikrer at biodrivstoff reduserer klimagassutslippene. Uten slike regler risikerer man at dyrking av biodrivstoff fortrenger skog eller torvmyr, og i verste fall gir økte klimagassutslipp.

–Vi må sikre at biodrivstoff framstilles på en måte som reduserer klimagassutslippene. Derfor vil Norge at det skal settes konkrete verdier for klimabelastning ved fortrengning. Det må tas med når vi vurderer hvordan biodrivstoff virker inn på klimaet sammenlignet med fossilt drivstoff, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Norge vil også ha et bonussystem for råvarer med liten eller ingen risiko for fortrengningseffekt. Dette kan være biodrivstoff som er laget på avfall eller dyrket på brakkmark. Et slikt bonussystem skal ikke bety dobbelttelling av klimagevinster.

Biodrivstoff kan gi reduserte utslipp fra transport. Men klimaeffekten varierer ut fra blant annet hvilken type råvarer man bruker, hvor det dyrkes og hvordan det foredles. Det er særlig uheldig hvis økt produksjon av biodrivstoff fortrenger jordbruksproduksjon og fører til at man hogger skog eller dyrker opp våtmark eller torvmyr. Dette kalles fortrengningseffekter.

EUs bærekraftkriterier omfatter i dag ikke fortrengningseffekter av biodrivstoff. EU har hatt på høring spørsmål om hvordan dette skal håndteres, og i sitt svar sier Norge at EU må ta fortrengning på alvor med en gang.

Norge anbefaler at det i forskning og studier framover legges mer vekt på hvordan vi kan unngå fortrengningseffekter enn på å forsøke å tallfeste effektene helt nøyaktig.

I tillegg til klimaregnskapet kan fortrengningseffekter ha stor betydning for både naturmangfold, tilgang på vann, rettigheter til land og matvaresikkerhet for fattige. Dette bør man også se nærmere på.

I EU-direktivene står det at spørsmålet om fortrengningseffekter skal tas opp i en egen prosess. EU-kommisjonen skal innen utgangen av 2010 vurdere betydningen av fortrengningseffekter. Hvis den ser behov for det skal kommisjonen komme med forslag om konkrete mekanismer som begrenser slike effekter. I den forbindelse har Norge gitt sine innspill.