Historisk arkiv

Snøheimsaken avgjort

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøverndepartementet har i dag bestemt at Den Norske Turistforening Oslo og Omegn skal få dispensasjon fra byggeforbudet i vernebestemmelsene for Dovrefjell/Sunndalsfjella nasjonalpark til å sette i stand Snøheim i Dovre kommune til ny turisthytte.

Miljøverndepartementet har i dag bestemt at Den Norske Turistforening Oslo og Omegn skal få dispensasjon fra byggeforbudet i vernebestemmelsene for Dovrefjell/Sunndalsfjella nasjonalpark til å sette i stand Snøheim i Dovre kommune til ny turisthytte. Dette innebærer at klagene fra Interesseorganisasjonen ”Bevar Dovrefjell mellom istidene” og Snøhetta og Knutshø villreinnemnd ikke er tatt til følge.

- Dette har vært en langvarig og vanskelig sak der mange statsråder og Stortinget har vært involvert underveis, sier miljøvern- og utviklingsminister Erik Solheim.

Det er i beslutningen lagt vekt på at istandsetting av Snøheim isolert sett verken vil stride mot nasjonalparkens formål eller påvirke verneverdiene nevneverdig slik de foreliggende planer er utformet. Snøheim ble i 2008 vernet ut fra sin bygningsantikvariske verdi. Den formelle vernestatus som kulturminne tilsier fortsatt vedlikehold og bruk av bygningene.

Det er satt visse vilkår for tillatelsen, blant annet at DNT Oslo og Omegn i samarbeid med villreinmyndighetene skal ha en løpende evaluering av forholdet mellom turistferdselen og villreininteressene i området og iverksette konfliktreduserende tiltak dersom det ansees nødvendig. Dette spørsmålet skal også være gjenstand for vurdering i forbindelse med senere revisjoner av forvaltningsplanen for nasjonalparken. Det er videre lagt til grunn Dovrefjellrådets vedtak om åpningstiden (fra uke 26 til uke 40) for Snøheim. Spørsmålet om eventuelt utvidet åpningstid skal senere kunne vurderes i lys av erfaringene med og kunnskapen om villreinens bruk av områdene omkring Snøheim, særlig innenfor det nedlagte skytefeltområdet.

Driftskonseptet for Snøheim skal ikke forutsette at det etableres ytterligere turisthytter i nasjonalparken.