Historisk arkiv

Bestandsmålet for ulv er nådd

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

For første gang er det registrert tre helnorske valpekull innenfor yngleområdet for ulv i Norge. Dette betyr at Stortingets vedtatte bestandsmål for ulv er nådd.

- At vi nå har nådd Stortingets vedtatte bestandsmål for ulv er svært gledelig, sier statssekretær Heidi Sørensen.

De to første bekreftede ynglingene var i Kynna- og Slettåsreviret i Hedmark, begge innenfor det etablerte yngleområdet for ulv i Norge. Den tredje ynglingen, i Linnekleppenreviret i Østfold, har vært kjent siden tidlig i desember, men det har vært usikkerhet knytta til om reviret også strekker seg inn i Sverige, og således må defineres som et grenserevir. Nye sporinger på snø har nå bekreftet at også ulveflokken i Linnekleppen-reviret er helnorsk.

Gjennom de foreløpige registreringene er det imidlertid ikke dokumentert intakte foreldrepar i noen av de tre helnorske ulverevirene med yngling. Det samme gjelder de to resterende helnorske revirene (Osdalen- og Julussa-reviret) hvor det også ser ut til å være endringer.

-  Dersom det skulle vise seg at lederdyr er forsvunnet i et så stort omfang er dette svært bekymringsfullt. Jeg har imidlertid et håp om at flere av disse individene blir gjenfunnet i det videre registreringsarbeidet utover vinteren, sier Sørensen.

Det er nå de regionale roviltnemndene i region 4 (Oslo, Akershus og Østfold) og region 5 (Hedmark) som i fellesskap får forvaltningsmyndigheten for ulv, hvilket også innebærer at de får myndighet til å vurdere behovet for og eventuelt fastsette kvoter for felling av ulv.

- Jeg har stor tillitt til at nemndene som nå får overført forvaltningsmyndigheten for ulven vil utøve denne på en god og forsvarlig måte, slik at bestandsmålet også blir nådd i 2011, sier Sørensen.