Historisk arkiv

En kraftig advarsel om mer ekstremvær

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

- Vi må forberede oss på mer flom, hetebølger og annet ekstremt vær som rammer de fattigste hardest. Rapporten fra FNs klimapanel er en kraftig advarsel om hva klimaendringene kan føre til, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Fredag mottok han en delrapport om ekstremvær fra FNs klimapanel. Rapporten ble presentert av forskerne Asgeir Sorteberg fra Bjerknessenteret og Universitetet i Bergen og Farrokh Nadim fra International Center for Geohazards i Oslo, som er blant hovedforfatterne. Klima - og forurensningsdirektør Ellen Hambro overrakte rapporten.

-Hvis vi ikke gjør noe, vil klimaendringene utsette millioner av mennesker for økt risiko for å miste liv og eiendom. Rapporten om ekstremvær utgjør et viktig bakgrunnsmateriale for klimaforhandlerne som møtes i Durban, sa Solheim.

Det var Norge som foreslo at klimapanelet skulle utarbeide denne rapporten, i samarbeid med FNs strategi for katastrofeforebygging. Rapporten ble samtidig lagt fram på en pressekonferanse i Kampala i Uganda.

-Jeg er stolt av rapporten som Norge har vært en viktig bidragsyter til. Det positive budskapet er at vi kan gjøre mange ting for å forebygge katastrofer, både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Først og fremst må vi redusere utslipp av klimagasser, slik at klimaendringene blir så små som mulig. Men det er også mulig å gjøre mange konkrete tiltak som minsker konsekvensene av ekstremvær, sa Solheim.

Han illustrerte det ved å snakke om forskjellen på Bangladesh og Myanmar.

–I Bangladesh bygger de hus på påler, de har varslingssystemer og de gjør en rekke andre tiltak for å hindre at sykloner og flommer tar menneskeliv. I Myanmar mangler alt dette, og der får sykloner enorme konsekvenser, sa Solheim.

Farrokh Nadim, Erik Solheim og Asgeir Sorteberg. (Tone Hertzberg)

Farrokh Nadim, Erik Solheim og Asgeir Sorteberg. (Tone Hertzberg)