Historisk arkiv

Nettbasert bjørnejegerkurs

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

For å øke kunnskapen om bjørnejakt har Direktoratet for naturforvaltning i samarbeid med Norges Jeger- og Fiskerforbund utarbeidet et nettbasert kurs for bjørnejegere. - Det har vært stor interesse knyttet til kurset allerede før oppstart. Det er derfor svært gledelig at kurset nå er klart til bruk, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Kurset er tilgjengelig på Norges Jeger- og Fiskerforbund sine hjemmesider. Kurset er et eksempel på konkrete tiltak for å gjøre forvaltningen av bjørn enda mer effektiv.

For å øke kunnskapen om jakt på bjørn, og som et bidrag til å raskere opparbeide jakttradisjoner på denne arten, har Direktoratet for naturforvaltning gitt et oppdrag til Norges Jeger- og Fiskerforbund om å utvikle et nettbasert kurs for bjørnejegere. Dette kurset bygger på de erfaringer som er gjort gjennom flere års kurs i Hedmark og Nord-Trøndelag og er basert på det frivillige tilbudet som foreligger i Sverige. Bjørnejegerkurset som nå lanseres gir en god basiskunnskap for den som ønsker å registrere seg som lisensjeger på bjørn.

- Dette kurset er et godt tilbud til jegere som ønsker å lære mer om bjørnejakt. Det er i dag et stort potensial for å bedre uttellingen på lisensjakta i Norge, og dette blir et viktig verktøy for å bedre resultatene, sier Solheim.

Kurset er nettbasert og består av videoer, intervjuer og utfyllende kommentarer. Det er kontrollspørsmål etter hver modul og en avsluttende eksamen. Bruker av kurset som består eksamen kan skrive ut kursdiplom. Resultatet blir logget slik at brukere senere kan hente frem dette som dokumentasjon på gjennomført opplæring. Kurset er tilgjengelig for alle.

Lisensfelling er ikke ordinær jakt, men et virkemiddel for å regulere bestanden av bjørn, og dermed også for å forhindre framtidige skader på bufe. Bare de som er registrert som lisensjegere i jegerregisteret og har godkjent skyteprøve for storviltjakt kan delta.

Lisensfellingsperioden for bjørn er fra 1. september til og med 15. oktober.

Les mer om kurset på Norges Jeger- og Fiskerforbund sine nettsider.