Historisk arkiv

Vil forske på tamrein og rovvilt i Nord-Trøndelag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøverndepartementet starter et forskningsprosjekt på tamrein og rovvilt i sørsamiske områder. Kunnskapen fra forskningsprosjektet vil være et vesentlig bidrag til å redusere konflikten mellom rovvilt og tamreinnæringen i Midt-Norge.

Midt-Norge har noen av de største utfordringene knyttet til sameksistensen mellom rovdyr og beitedyr i Skandinavia. Området har mål om bestander av både gaupe, bjørn, jerv og kongeørn, og et stort antall sau og tamrein. Den sørsamiske tamreinnæringa i Nord-Trøndelag har hatt økende tap av rein og nedgang i produktivitet de senere år, og gaupe og jerv er oppgitt som viktigste tapsårsak. Samtidig er det liten kunnskap om andre faktorer som kan innvirke på tapsomfanget.

- For å kunne redusere den sammensatte konflikten mellom beitenæring og rovdyr er vi avhengig av kunnskap om hva som påvirker reinens produksjon og rovdyrenes angrep på beitedyr. Vi trenger også mer presis kunnskap om antall rovdyr i regionen. Dette forskningsarbeidet vil skaffe oss denne kunnskapen, sier statssekretær Heidi Sørensen.

Norsk Institutt for Naturforskning har i de senere årene studert tap og produksjon av tamrein i utvalgte områder, og de har drevet forskning på rovvilt i ulike områder i Norge. Dette prosjektet vil være en videreføring av disse prosjektene.

I 2009 nedsatte Miljøverndepartementet, i samråd med Landbruks- og matdepartementet, en arbeidsgruppe som skulle vurdere tiltak og gi råd til myndighetene for å bedre situasjonen for den sørsamiske tamreindriften i Nord-Trøndelag. Rapporten fra arbeidsgruppa om reduksjon av konfliktnivået rovdyr-reindrift i Nord-Trøndelag ble levert departementene i september 2009, og det gjennomføres nå konsultasjoner med Sametinget og Norske Reindriftssamers Landsforbund. Forskningsprosjektet som nå skal startes opp vil være et viktig bidrag i oppfølgingen av rapporten fra arbeidsgruppen.

Prosjektet vil vare i fem år, med oppstart etter sommeren 2011.
Dette følger også opp Stortingets rovviltforlik fra 17. juni i år.