Historisk arkiv

Møte om forurensningen fra nikkelproduksjonen på Kola

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Både Norge og Russland er bekymret over forurensningsproblemene fra nikkelproduksjonen på Kola. 3. og 4. juli ble det avholdt et møte i Oslo mellom norske og russiske myndigheter og eksperter, og representanter for Norilsk Nikel, som eier nikkelverkene på Kolahalvøya.

Både Norge og Russland er bekymret over forurensningsproblemene fra nikkelproduksjonen på Kola.  3. og 4. juli ble det avholdt et møte i Oslo mellom norske og russiske myndigheter og eksperter, og representanter for Norilsk Nikel, som eier nikkelverkene på Kolahalvøya.

Formålet var å finne ut hvilken overordnet forståelse man på norsk og russisk side har av problemene med utslippene av svoveldioksid og tungmetaller fra Nikel, og hvordan man kan få ned utslippene.

Bakgrunnen for møtet er felleserklæringen fra Jens Stoltenbergs møte med Dmitrij Medvedjev i 2010, der man slo fast at de store utslippene fra nikkelproduksjonen i grenseområdet gir grunn til bekymring og må bringes ned til et nivå som ikke skader mennesker og miljø.

– Utslippene vekker fremdeles stor bekymring i Norge, spesielt blant befolkningen i Finnmark, sa Audun Garberg, politisk rådgiver i Miljøverndepartementet i sitt åpningsinnlegg.

– Utvikling av nordområdene, som er høyt prioritert både Norge og Russland, forutsetter at vi kan tilby befolkningen et rent naturmiljø der folk kan leve med og høste av naturen uten å utsettes for risiko. Dette er noe av kjernen i det norske engasjementet for å løse problemene med den grenseoverskridende forurensingen fra Nikel, understreket han.

Delegasjonene var bredt sammensatt og omfattet representanter fra flere departementer både på norsk og russisk side, fra myndighetsorganer sentralt og lokalt og fageksperter. Norilsk Nikel var representert både fra konsernledelsen og bedriften i Nikel.

Begge sider erkjenner at forurensningsproblemene fra utslippene fra nikkelproduksjonen er reelle og at det må iverksettes tiltak for å redusere utslippene. Utslippene vekker bekymring hos befolkningen, og dette må man ta seriøst. Etter norsk syn er den økende opphopningen av tungmetaller i naturen svært alvorlig. Også på russisk side er man blitt mer oppmerksom på at dette er et problem man må forholde seg til. Utslippene av svoveldioksid har gått ned, men er fremdeles om lag fem ganger Norges totale utslipp og medfører alvorlige forurensningsepisoder.

Når det gjelder tiltak for å redusere utslippene, sliter bedriften med å få i gang det nye anlegget som er bygd for å redusere svoveldioksidutslippene i Zapoljarnij. Inntil man klarer dette, sier bedriften at det heller ikke er grunnlag for å velge løsning for oppgraderingen av smelteverket i Nikel. Man ønsker å modernisere produksjonen slik at utslippene kommer ned på et nivå som mer tilsvarer best tilgjengelig teknologi. Men det foreligger ennå ingen tidsplan for dette. Bedriftens utslippstillatelse skal fornyes i mars 2013.

Fra norsk side etterlyste man mer jevnlig informasjon om bedriftens planer for tiltak som vil redusere utslippene, og understreket spesielt betydningen av at det må settes konkrete tidsfrister. Bedriften vil invitere til et seminar i Nikel der de blant annet vil redegjøre for alternative tekniske løsninger.

Både av norske og russiske myndigheter ble det lagt vekt på at bedriften nå må vise mer åpenhet om sine planer, og at sivilbefolkningen må få bedre tilgang til informasjon om hvilke konsekvenser utslippene har for helse og miljø. Det var enighet om at samarbeidet om overvåkingen av miljøtilstanden i grenseområdene må forsterkes, spesielt når det gjelder tungmetaller. I tillegg er behov for modellering som vil si noe om spredning av utslippene.

Det var enighet om at dialogen bør videreføres og at det sivile samfunn bør engasjeres aktivt. Frem til neste møte i den norsk- russiske miljøvernkommisjonen, som skal avholdes i midten av september 2012, vil det være en tett dialog mellom Miljøverndepartementet og det russiske Ministeriet for naturressurser og miljøvern om konkrete forslag for det videre arbeid. Saken vil fortsette å stå på dagsordenen for kommende bilaterale møter på politisk nivå. 

(Foto: Barbro Thomsen, Klif.)