Historisk arkiv

Norsk-indisk samarbeid om naturmangfold

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og Indias miljøvernminister Jyanthi Natarajan ble i dag enige om å etablere et senter for naturmangfold i Chennai, India.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og Indias miljøvernminister Jyanthi Natarajan ble i dag enige om å etablere et senter for naturmangfold i Chennai, India. Senteret vil gi råd til indiske myndigheter og bidra med å utforme nasjonal lovgiving. Senteret vil også bistå indiske myndigheter i forhold til internasjonale forhandlinger om naturmangfold.
 
- Både Norge og India vil ha stor nytte av dette senteret og kunnskapen som etter hvert skal samles her. Bevaring av naturmangfold er ved siden av klimaendringene de største utfordringene verden står overfor, sier Solheim.

Senterets virksomhetsområde vil følge temaene under Konvensjonen om biologisk manggfold og Cartagena-protokollen om genmodifiserte organsimer. India er en hovedaktør på naturmangfoldsområdet internasjonalt, og Norge ser fram til å jobbe tett med India på dette feltet.

- Den norske Naturmangfoldloven er noe vi fra norsk side vil bringe inn i dette samarbeidet, sier Solheim.

Bedre verdsetting av naturkapitalen er også et tema som er viktig for Norge, og hvor India har gjort mye spennende arbeid. Dette vil være ett av temaene for det kommende partsmøtet under FNs konvensjon om biologisk mangfold i oktober 2012, hvor India er vertskap.

- Senteret er et godt eksempel på at tett norsk-indisk politisk og faglig dialog over flere år på miljøområdet kan løftes opp og settes i sammenheng med de større, internasjonale forhandlingene, sier Solheim.

Mer om prosjektet:

National Biodiversity Authority og Direktoratet for Naturforvaltning er partnere i prosjektet. I tillegg vil Fridtjof Nansen-instituttet bidra fra norsk side. Dette inkluderer også spørsmål under internasjonale forhandlinger og gjennomføring av nasjonale forpliktelser under biomangfoldskonvensjonen. Senteret vil også kunne bistå delstatene.

Ti samarbeidstemaer er identifisert:
• Tilgang til og fordeling av fordeler ved bruk av genetiske ressurser
• Operasjonalisering av verdien av naturmangfoldet
• Fremmede arter
• Utvikling av naturindeks
• Bio-safety
• Oppdatering av nasjonale naturmanfoldsstrategier og handlingsplaner
• Mainstreaming av biodiversitet
• Utvikling av nasjonalt lovverk knyttet til Indias Biodiversity Act
• Samarbeid med multi- og bilaterale institusjoner om internasjonale naturmangfoldsforhandlinger
• Kommende partsmøte under biomangfoldskonvensjonen, Hyderabad, oktober 2012.

Prosjektets budsjett er på 22 millioner kroner, 25% finansieres av indisk MD, resten er midler fra Norge. Prosjektet varer fra 2012-2015.