Historisk arkiv

To rovviltsentre og fem våtmarkssentre er nå autorisert

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Etableringen av autoriserte rovviltsentrene er en direkte oppfølging av rovviltforliket i Stortinget fra juni i fjor. De to sentrene som nå er autorisert skal tilby faglig, saklig og lettfattelig informasjon om de fire store rovdyra i norsk natur og lærerike opplevelser med rovdyrene i parken.

- Ved å satse på rovviltsentrene vil vi tilby helhetlig og nøytral informasjon, bidra til konfliktdemping og fokusere på både de positive og konfliktskapende sidene ved rovdyr, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell.

I alt fem våtmarkssentre har nå også fått autorisasjon. Våtmarker er natur i overgangen mellom land og vann, elvedeltaer, myrer, kilder og flommark. De ligger ofte i lavlandet, i pressområder rundt byer og tettsteder som har vokst fram ved elveutløp. Våtmarker har stor kapasitet til å lagre vann, jevner ut flomtopper og hindre tørke. Derfor er de viktige for å dempe virkningene av klimaendringer.

- Autoriserte våtmarkssentre får i hovedoppgave å inspirere, engasjere og informere om verdien av våtmarker, og om fugler og andre dyr og planter som lever der. Ved å støtte sentre som informerer om våtmark håper vi at flere får øynene opp for et av de mest trua og samtidig mest produktive økosystem vi finner på jordkloden, sier Solhjell.

Miljøverndepartementet har i flere år støttet initiativ som ønsker å bli våtmarkssentre med midler til utstillinger og informasjonsarbeid. De fem våtmarkssentrene som for første gang er blitt autorisert utmerker seg ved at de har et bredt aktivitetstilbud, god tilgjengelighet, mulighet for høyt antall besøkende og god lokal støtte.

Etter en søknadsrunde med stor konkurranse har to sentre blitt autoriserte rovviltsentre og fem sentre blitt autoriserte våtmarkssentre denne høsten. De to rovviltsentrene er Namskogan rovdyrsenter (Nord-Trøndelag) og Bjørneparken rovdyrsenter( Buskerud). De fem våtmarkssentrene er Nordre Øyeren Våtmarkssenter (Akershus), Oslo Våtmarkssenter (Oslo), Holmen natursenter (Vestfold), Ørland Våtmarkssenter (Sør-Trøndelag) og Jæren Våtmarkssenter (Rogaland).

For å gi sentrene større forutsigbarhet er det nå som del av autorisasjonsordning inngått femårige avtaler om grunnstøtte dersom de fyller et sett med krav. Grunnstøtten dekker aktivitet ved sentra som planlegging og gjennomføring av informasjonstiltak, drift av utstilling og naturveiledning spesielt for barn og unge. I tillegg kan de søke om midler til utstilling og brosjyrer, midler for ekstra publikumstilbud og kompetansetilskudd til oppgaver som nøytrale kunnskapsformidlere.