Historisk arkiv

Kyoto 2-avtalen følges opp

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Regjeringen ber nå Stortinget godkjenne Kyoto 2-avtalen fra Doha fra desember i fjor.-Rask oppfølging fra partene av dette sentrale vedtaket i Doha er viktig for tilliten i forhandlingene under FNs klimakonvensjon fremover, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell.

Regjeringen ber nå Stortinget godkjenne Kyoto 2-avtalen fra Doha fra desember i fjor.

-Rask oppfølging fra partene av dette sentrale vedtaket i Doha er viktig for tilliten i forhandlingene under FNs klimakonvensjon fremover, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell. Det var nettopp Solhjell som ledet konsultasjonene om Kyoto 2-avtalen i Doha.

Kyoto-2 avtalen innebærer nye tallfestede utslippsforpliktelser for Australia, EU, Hviterussland, Island, Kroatia, Liechtenstein, Monaco, Sveits, Ukraina, Kasakhstan, i tillegg til Norge, for perioden 2013-2020. For Norge innebærer vedtaket en ny utslippsforpliktelse som er konsistent med målet om en reduksjon av klimagassutslippene på 30 prosent i 2020 sammenlignet med 1990-utslippene, for perioden 2013-2020.

Godkjenning av endringene i Kyotoprotokollen er nødvendig for at andre forpliktelsesperiode skal bli rettslig bindende. Før Norge kan sende inn sin godkjenning, må Stortingets samtykke innhentes. Andre forpliktelsesperiode vil først tre i kraft når 144 land har godkjent.

- Det at landene raskt følger opp Kyoto 2-vedtaket er veldig viktig. Det vil sikre at andre forpliktelsesperiode trer i kraft så raskt som mulig. Dessuten kan det få stor betydning for den nye klimaavtalen under Klimakonvensjonen som skal vedtas i 2015 og gjelde fra 2020, sier Solhjell.