Historisk arkiv

Seks fylker skal teste ny innsigelsesordning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Seks fylkesmenn skal nå være med i et forsøk der Staten skal snakke med én stemme når gjelder det innsigelser til kommunale planer. Målet er å få til raskere behandling av plansaker og et bedre samarbeid mellom kommunene og statlige myndigheter.

- Kommunene har samme myndighet som før, men får færre å forholde seg til. Det viktigste er å bedre samordningen og redusere tidsbruken, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell.

Det var stor interesse da miljøvernministeren ba fylkemennene om å melde seg på dette forsøket.

- 12 ville være med, og vi har valgt ut seks, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell. Det er fylkene Vestfold, Aust-Agder, Rogaland, Hordaland, Sør-Trøndelag og Nordland som skal delta i forsøksperioden på tre år. I tillegg vurderes en søknad fra Troms om å ta kulturminne-innsigelser inn i forsøket. Dette krever nærmere avklaring.

Når en kommune i dag ønsker å sette i gang et byggeprosjekt, må saken på høring til 22 instanser som alle kan ha individuelle uttalelser og innsigelser mot planene. Disse innsigelsene skal nå samordnes av fylkesmannen, slik at det kommer én felles uttalelse til kommunen. Målet med dette er å gi kommunen større forutsigbarhet og en raskere behandling av arealplanene

Fylkesmannen skal ikke hindre innsigelser, men sørge for at de ikke er motstridende og uvesentlige. Hvilke innsigelser som til slutt fremmes, avklares i samråd med berørt innsigelsesmyndighet.

Miljøvernministeren, som har siste ordet i plansaker, mener kommunene fortsatt må akseptere at det er sterke interesser for eksempel innenfor kraft, miljø og kulturminner.

Fylkesmennene som deltar i forsøket vil få en utvidet rolle, og Miljøverndepartementet vil derfor bidra med penger.