Historisk arkiv

Viktige nasjonale kartdata blir gratis

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Kartverket frigir nå en rekke sentrale kartdatasett for gratis nedlasting. Samtidig legger miljøvernministeren i dag fram en strategi for å frigi enda flere datasett de nærmeste årene.

-Det er et mål at offentlige kart- og eiendomsdata i størst mulig grad skal være gratis tilgjengelig på linje med annen offentlig informasjon. Det tilrettelegges for åpne selvbetjeningsløsninger for søking, innsyn og nedlasting. Løsningene må være tilpasset behovet til publikum, næringslivet og offentlig forvaltning, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell.

Kartverket er en underliggende etat av Miljøverndepartementet.

Samtidig som en rekke sentrale kartdatasett blir gratis fra 27. september, varsler miljøvernministerens strategi at enda mer skal frigis de nærmeste årene. Fra 2015 er planen at Polarinstituttets kartdata for Svalbard og Antarktis og Kartverkets ortofotokart (flybildekart) skal bli gratis, mens Kartverkets sjødata og posisjoneringstjenester skal frigis til redusert pris. I løpet av 2015 og 2016 er målet at data fra grunnbok og eiendomsregisteret (matrikkelen) gjøres tilgjengelig til redusert pris, og fra 2017 også detaljerte kartdata fra felles kartdatabase (FKB) som Kartverket, kommunene og en rekke andre etater og virksomheter har laget sammen.

-Miljøverndepartementet vil vurdere konsekvensene for samarbeidet mellom stat og kommune om forvaltning av kart- og eiendomsdata før prinsippene for tilgang til detaljerte kartdata blir endelig avgjort. Dette er viktig for å sikre fortsatt godt samarbeid, god kvalitet og oppdaterte detaljerte kartdata, sier Bård Vegar Solhjell.

Norge 1:50 000 frigis
Blant kartdataene som allerede nå frigis, er datasettene som gjerne omtales som det nasjonale kartgrunnlaget og som blant annet den landsdekkende hovedkartserien Norge 1:50 000 bygger på.

Også datasettene med grenser, vegdata med adresser og terrengmodeller (3D-modell av terrenget) blir lagt ut for gratis nedlasting. Tidligere i år ble om lag 1 million stedsnavn i den nasjonale stedsnavndatabasen frigitt.

Statens vegvesen frigir samtidig Nasjonal vegdatabank, som er en database med informasjon om statlige, kommunale, private, fylkes- og skogsbilveger.

Ligger til rette for innovativ bruk av dataene
Kartdataene er godt egnet for en rekke typer viderebruk, for eksempel til å utvikle nye ruteplanlegger eller høydeprofiltjenester, eller til å lage bedre og rimeligere systemer for varsling, utrykning og beredskap. Eller noe helt annet som ingen har tenkt på før.

- Nå ligger kartdataene der til fri bruk, og vi håper at kreative sjeler vil gripe fatt i dem og finne nye og spennende måter å bruke dem på. Her ligger det til rette for nye, innovative løsninger med stor nytteverdi for folk flest, sier kartverkssjef Anne Cathrine Frøstrup.

Det er i første rekke profesjonelle i geomatikkbransjen og it-utviklere med særskilte forutsetninger og dedikerte verktøy som vil kunne dra nytte av de nedlastbare kartdataene. Kartverket håper disse kan bruke dataene til å utvikle nye, smarte tjenester og løsninger som i neste omgang kan komme folk flest til nytte.

Frislippet inneholder også godbiter for folk flest, først og fremst en rekke filer med høyoppløselige og detaljerte kart som kan brukes som illustrasjonskart. "Vanlige folk" kan også helt gratis gå inn på norgeskart.no og seeiendom.no og se Kartverkets helt oppdaterte kart og kartdata.

Les hele strategien for åpne kart- og eiendomsdata her.

Kontakt: Kari Strande 22245915

App for smarttelefon fra Visit Oslo som viser hvor turistattraksjoner m.v. er (Foto: Jan Hausken, Miljøverndepartementet)