Historisk arkiv

Milliarder til 14 nye forskningssentre

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Mandag ble oppstarten av tre nye sentre for forskningsdrevet innovasjon i Oslo markert. I løpet av kort tid vil i alt 14 slike sentre starte opp i Oslo, på Kjeller, i Bergen, Trondheim og Tromsø. Dag Terje Andersen og Øystein Djupedal deltok på markeringen.

I dag markeres oppstarten av tre nye sentre for forskningsdrevet innovasjon (SFI) i Oslo. I løpet av kort tid vil i alt 14 slike sentre starte opp i Oslo, på Kjeller, i Bergen, Trondheim og Tromsø.

Nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen og kunnskapsminister Øystein Djupedal var til stede da kontraktene til de tre første sentrene ble undertegnet ved Universitetet i Oslo mandag.

– Dette er resultatet av en ny satsing fra regjeringen, som er rettet spesielt inn mot den mest forskningsintensive delen av norsk næringsliv, i samarbeid med nasjonalt ledende universitets- og forskningsmiljøer, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen. 

Markering av tre nye sentre for forskningsdrevet innovasjon i Oslo 

De nye sentrene skal drive grunnleggende forskning, men med en klar kobling til innovasjon og verdiskaping. Ordningen retter seg mot bedrifter som allerede har en omfattende forskningsaktivitet. Satsingen forutsetter en samfinansiering mellom det offentlige og private bedrifter.

Forskningsrådet gir tilsagn om over 1 milliard kroner i offentlig støtte til sentrene over en åtteårsperiode. Inkludert bidrag fra bedrifter og forskningsinstitusjoner vil satsingen komme opp i over 2 milliarder kroner i løpet av perioden.

– Det er gledelig å registrere næringslivets store interesse når det gjelder å satse på omfattende og langsiktig forskningssamarbeid. Dette er avgjørende for å øke framtidig verdiskaping, bevare den nordiske modellen og trygge framtidig velferd, sier Andersen.

Svært mange kvalifiserte miljøer har søkt om å få status som SFI. Søknadene er vurdert ut fra vitenskapelig kvalitet, næringsrelevans og potensial for innovasjon, og 14 sentre er nå plukket ut. Sentrene legger opp til et tett partnerskap mellom deltakende bedrifter og forskningsinstitusjoner.

Regjeringens mål er at Norge skal være en ledende, innovativ, dynamisk og kunnskapsintensiv økonomi – innenfor områder hvor vi har fortrinn. SFI-ordningen har til hensikt å støtte forskningsdrevet innovasjon på områder der vi har forutsetninger for å lykkes.