Historisk arkiv

EXPO 2010: – En unik mulighet for Norge til å vise seg frem

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Statsbudsjettet 2009

Regjeringen foreslår å bruke 62,5 millioner kroner på Norges deltakelse i verdensutstillingen EXPO 2010 i Shanghai. Statens samlede bidrag vil være på 75 millioner kroner. Utstillingen antas å bli den største verdensutstillingen i nyere tid.

– EXPO 2010 vil gi oss en unik anledning til å vise frem Norge og norsk næringsliv i Kina, og for resten av verden, sier nærings- og handelsminister Sylvia Brustad.

Det er ventet flere enn 200 deltagende land og organisasjoner og over 70 millioner besøkende. Den norske deltakelsen er et ledd i regjeringens helhetlige Kina-strategi.

Kina er Norges viktigste handelspartner i Asia. Spesielt Shanghai er et viktig knutepunkt for norsk handel og investeringer. Deltakelse på EXPO 2010 er derfor svært interessant for norske næringsinteresser i Kina.

Samarbeid med næringslivet

Den norske deltakelsen på EXPO 2010 skal være et offentlig-privat partnerskap. Det forventes at næringslivet også bidrar med en betydelig del av finansieringen. Det Norske Veritas, Kongsberggruppen, Wilhelm Wilhelmsen, StatoilHydro og reiselivsnæringen har så langt bekreftet at de vil delta i prosjektet.

– Deltakelsen vil være sentral i vår langsiktige satsing på Kina, og jeg håper flere norske bedrifter vil benytte muligheten til å være med, sier Brustad.