Historisk arkiv

Næringsutvikling i nordområdene prioriteres

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Statsbudsjettet 2009

Regjeringen fører en offensiv og fremtidsrettet næringspolitikk i nord gjennom satsingen på kunnskapsbasert næringsutvikling. Marin bioprospektering, maritime næringer, reiseliv og romvirksomheten utgjør sentrale komponenter.

– Jeg vil jobbe for å styrke næringsutviklingen i nord. Dette innebærer at vi vil ta strategiske grep og tenke innovasjon langs hele verdikjeden fra forskning til forretning, sier nærings- og handelsminister Sylvia Brustad.

I statsbudsjettet for 2009 foreslår regjeringen å øke støtten til marin bioprospektering over Nærings- og handelsdepartementets budsjett med 5 millioner kroner.

Marin bioprospektering er et område med stort potensial for verdiskaping. Leting etter interessante og unike gener, biomolekyler og organismer fra det marine miljø kan resultere i nye produkter på en lang rekke områder: Bl.a. innenfor helsesektoren, i mat og fôr, innen petroleumsvirksomhet og fornybar energiproduksjon.

Bevilgningen til MAREANO-programmet økes også. Forskningsprogrammet kartlegger havbunnen og kystområdene i nord og skal bidra til å sikre en helhetlig forvaltning av ressursene. Flere departementer er involvert i prosjektet og regjeringen foreslår å sette av 6,3 millioner kroner over NHDs budsjett til denne kartleggingen neste år.

Nytt kraftverk i Ny Ålesund

Polare strøk er særlig viktig for klimaforskning. En stabil og renere energiproduksjon er viktig for Ny-Ålesunds attraktivitet som internasjonal stasjon for forskning og klimamålinger. Derfor foreslår regjeringen å bevilge 25 millioner kroner til nytt kraftverk i Ny-Ålesund i 2009.

Reiseliv

– Reiseliv skaper stadig flere arbeidsplasser og øker verdiskapingen i nordområdene. Satsingen på reiseliv i nord bidrar til at landsdelen får flere ben å stå på, sier nærings- og handelsminister Sylvia Brustad.

Regjeringen fremmer Nord-Norge og Svalbard som turistmål. Det settes av 15 millioner kroner til markedsføring av reiseliv i nord i 2009. Dette er en tredobling fra i år. Satsingen skal øke kjennskapen til reisemålet Nord-Norge, både blant norske og utenlandske turister.

Tryggere skipstrafikk

– Infrastruktur i verdensrommet er et viktig verktøy i forvaltningen av nordområdene. Tøft klima, store avstander, sårbart miljø og økt aktivitet stiller nye krav til overvåking. Satellitter spiller en stadig viktigere rolle for å skaffe pålitelig og oppdatert informasjon, sier Brustad.

Regjeringen foreslår derfor å sette av 12,5 millioner kroner for å forsere arbeidet med en norsk satellitt for automatisk identifisering av skip i hele havområdet rundt Svalbard og langs kysten av fastlands-Norge. AIS via satellitt (Automatic Identification System) skal gi sikrere trafikkovervåking, virke mot miljøkriminalitet og gi raskere og bedre reaksjonsevne ved ulykker.

Stor satsing

I alt er det satt av 89,3 millioner kroner til øremerkede tiltak for Nord-Norge over budsjettet til Nærings- og handelsdepartementet for neste år. I tillegg kommer tiltak via Innovasjon Norge, Forskningsrådet, SIVA og romvirksomheten som ikke kan tallfestes.