Historisk arkiv

Norge innfører hotellstjerner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

På oppdrag fra Nærings- og handelsdepartementet har NHO Reiseliv utviklet forslag til et frivillig, nasjonalt kvalitetssikringssystem for overnattingsbedrifter i Norge. Hensikten med ordningen er å sørge for at forbrukerne får den kvalitet de forventer når de besøker et hotell.

- Jeg har tro på at innføringen av dette systemet vil gjøre det enklere å være hotellgjest i Norge, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen.

Rapporten om kvalitetssikringssystem ble overlevert Andersen på Bristol Hotell i dag.

Målet for arbeidet med kvalitetssikringssystemet har vært å utvikle en ordning som både forbrukere og næringen selv kan slutte opp om, og som kan være et forbilde for utvikling av eksisterende ordninger også i andre land.

- Den norske ordningen vil skille seg ut fra andre lignende ordninger ved at den også tar hensyn til viktige faktorer som servicenivå, vedlikehold, funksjonalitet og miljø, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Knut Almquist. – Gjesteopplevelsen vil stå sentralt i vurderingen av de enkelte overnattingsbedriftene. Det er nytt – og gjør Norge til et foregangsland, sier Almquist.

Styringsgruppen som har forestått arbeidet med forslaget til kvalitetssikringssystem har bestått av representanter for små og store hoteller, forbrukersiden, arbeidstagersiden og Innovasjon Norge. Forslaget er resultat av fire måneders arbeid, der Det norske Veritas har stått for teknisk utvikling og utprøving av ordningen.

- Dette er et stort løft for reiselivsnæringen og i tråd med Soria Moria-erklæringen og nasjonal reiselivsstrategi, sier Andersen. Han mener ordningen vil gjøre norsk reiselivsnæring mer konkurransedyktig at den vil stimulere til innovasjon og opplevelser knyttet til hoteller. – Jeg er også svært glad for at også myke verdier blir ivaretatt og at for eksempel kompetansen til de ansatte vil være reflektert i ordningen, sier Andersen.

Ordningen foreslås gjennomført ved å opprette et aksjeselskap eid av NHO Reiseliv, Innovasjon Norge og Fellesforbundet.

Mål for oppstart av ordningen er innen 1. januar 2010.

Styringsgruppen består av følgende representanter: Knut Almquist (NHO Reiseliv, leder), Christian Gartmann / Tarje Hellebust (Rezidor), Pål Semb-Johansson / Ole Jacob Wold (Rica Hotels), Marianne Wang Polden (Thon Hotels), Geir Lundkvist (Scandic Hotels), Roar Øien (Welle Gruppen), Hans E. Utne (Hotel Ullensvang), Simen Haare, First Hotels, Per-Arne Tuftin / Audun Pettersen (Innovasjon Norge), Tor Sannerud (Visit Oslo), Erik Lund-Isaksen (Forbrukerrådet), Jens Petter Hagen / Clas Delph (Fellesforbundet) og Elisabeth Heyerdahl-Jensen / Per Ødegaard (BiT Reiseliv).

Kommentar fra Dag Terje Andersen (lydfil)

 Se pressekonferansen på web-tv.

Rapporten i PDF-format

Overlevering av rapport om hotellstjerner

Statsråd Dag Terje Andersen mottok rapporten om innføring av hotellstjerner fra Knut Almquist i NHO Reiseliv.