Historisk arkiv

Regjeringen sier ja til tjenestedirektivet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Regjeringen har i dag vedtatt å anbefale Stortinget å innlemme EUs tjenestedirektiv i EØS-avtalen. Regjeringen vil fremme en stortingsproposisjon om saken rundt årsskiftet.

– Tjenestedirektivet vil gjøre det enklere for norske bedrifter å selge sine tjenester i EU-land. Det vil også gjøre det enklere for norske bedrifter å etablere seg i EØS-området, sier nærings- og handelsminister Sylvia Brustad.

Mellom 70 og 80 prosent av all norsk eksport og import går til og fra land i EU og EØS.

Samtlige utredninger om tjenestedirektivet som regjeringen har fått gjennomført, både interne og eksterne, konkluderer med at direktivet ikke vil ha negative konsekvenser av betydning i Norge.

– Tjenestedirektivet er ikke til hinder for regjeringens arbeid mot sosial dumping, eller for at vi kan organisere og finansiere offentlige tjenester på den måten vi selv finner hensiktsmessig. Direktivet pålegger oss ikke å avskaffe offentlige monopoler, og det hindrer ikke re-kommunalisering av privatiserte tjenester, sier Brustad.

Når tjenestedirektivet blir besluttet innlemmet i EØS-avtalen gjennom EØS-komiteen, vil regjeringen avgi en erklæring der den understreker at den legger denne forståelsen til grunn for oppfølging av direktivet.

Direktivet skal gjennomføres i norsk lov innen 28. desember 2009.