Historisk arkiv

Regjeringen viderefører Haldenprosjektet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Regjeringen har bestemt at Haldenprosjektet skal videreføres. – Dette prosjektet er viktig for den internasjonale forskningen som gjøres for økt atomsikkerhet og for norsk industri. Derfor viderefører regjeringen Haldenprosjektet, sier nærings- og handelsminister Sylvia Brustad.

Regjeringen har bestemt at Haldenprosjektet skal videreføres.  – Dette prosjektet er viktig for den internasjonale forskningen som gjøres for økt atomsikkerhet og for norsk industri. Derfor viderefører regjeringen Haldenprosjektet, sier nærings- og handelsminister Sylvia Brustad.

Det betyr at Institutt for energiteknikk kan inngå avtale om å videreføre Haldenprosjektet for en ny treårsperiode fram til 2011. Regjeringen foreslår dessuten å støtte den norske deltakelsen i Haldenprosjektet med 36,5 mill. kroner per år.

Haldenprosjektet har pågått i 50 år og er det største og eldste internasjonale forskningsprosjektet i Norge. Prosjektet, som administreres av Institutt for energiteknikk, skal bidra til sikrere drift av kjernekraftanlegg og har hatt deltakelse fra i alt 17 land.   

- Det er stor internasjonal interesse for å videreføre prosjektet. Dessuten viser en internasjonal evaluering at den nukleære virksomheten ved reaktoren i Halden er samfunnsøkonomisk lønnsom. Det er de viktigste grunnene til at vi har besluttet å videreføre prosjektet, sier nærings- og handelsminister Sylvia Brustad. 

Den internasjonale interessen for prosjektet er stor. Alle deltakerland er positive til å fortsette samarbeidet, samtidig som det pågår drøftelser med mulige nye deltakere. Forhandlingene med de internasjonale partnerne om videreføring av Haldenprosjektet vil avsluttes i løpet av året.

På oppdrag fra regjeringen la et internasjonalt utvalg tidligere i år fram en vurdering av de samfunnsøkonomiske effektene av den nukleære virksomheten ved reaktorene i Halden og på Kjeller. Utvalget konkluderte med at virksomheten ved Halden-reaktoren har betydelige positive samfunnsøkonomiske effekter, bl. a. knyttet til atomulykkeberedskap, og ved å gjøre kjernekraftverkene i OECD-landene og i våre nærområder sikrere.

Regjeringens forslag om støtte til videreføring av Haldenprosjektet har som forutsetning at Institutt for energiteknikk får konsesjon for drift av de nukleære anleggene i Halden og på Kjeller fra 1. januar 2009. Regjeringen vil om kort tid fastsette en kongelig resolusjon om slik konsesjon.