Historisk arkiv

Regjeringen prioriterer arbeidet med Kina

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Kina prioriteres høyt i regjeringens arbeid med handelsavtaler som skaper gode vilkår for norske eksportbedrifter. Kina regnes i dag som et av verdens raskest voksende markeder, og en handelsavtale med Kina innebærer derfor et stort potensial for norske bedrifter.

- Handelen med Kina er raskt økende, og en handelsavtale kan gi ytterligere løft for norske bedrifter. Det er nå viktig at vi tar oss tid til å gå grundig igjennom alle sider ved handelen og de økonomiske relasjonene mellom Kina og Norge for å få et godt beslutningsgrunnlag om oppstart av forhandlinger, sier statssekretær Rikke Lind (Ap) i Nærings- og handelsdepartementet.

Norge og Kina er godt i gang med en studie som skal kartlegge muligheten for en fremtidig handelsavtale. Norske og kinesiske myndigheter diskuterte første gang muligheten for en felles handelsstudie i et møte i Beijing 1. februar 2007. Intensjonen om å sette i gang en slik studie ble bekreftet under statsministerens besøk til Kina i mars. Det første møtet i den felles studien fant sted mellom norske og kinesiske myndigheter 19. juni.

- Studien skal etter planen gjennomføres i løpet av 2007, sier statssekretær Rikke Lind. Hun er optimistisk med tanke på fremdriften i arbeidet.

I studien vil Norge og Kina utrede om det er grunnlag for å starte frihandelsforhandlinger ved å analysere områder som kan omfattes av en fremtidig handelsavtale. Områder som kan bli aktuelle i en tosidig handelsavtale med Kina er blant annet handel med varer og tjenester, investeringer, immaterielle rettigheter, handelsforenkling, e-handel, samarbeid mellom små og mellomstore bedrifter og miljø- og teknologisamarbeid.

Haakon B. Hjelde, Norges tidligere ambassadør til Kina, er forhandlingsleder for den norske delegasjonen. Hjelpe har mer enn 40 års erfaring fra utenrikstjenesten, og har i tillegg til Kina tjent som Norges ambassadør til Finland.