Historisk arkiv

Omstillingsloven vedtatt av Odelstinget

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Den nye loven om meldeplikt ved nedlegging av næringsvirksomhet (Omstillingsloven) skal ivareta hensyn til lokalsamfunn og den enkelte ansatte, samtidig som bedriftenes mulighet til omstilling opprettholdes. Loven ble vedtatt av Odelstinget 6. mai.

Det innføres en obligatorisk meldeplikt til fylkeskommunen ved planer om nedlegging av bedrifter med flere enn 30 ansatte. En beslutning om å legge ned virksomheten kan ikke tas før 30 dager etter at fylkeskommunen er varslet. I denne perioden vil det foregå en prosess som involverer eiere, ledelse ansatte og myndigheter for å vurdere om det er muligheter for videre drift, eventuelt med nye eiere eller andre omstillingstiltak.

- Meldepliktsordningen skaper en ny arena for samarbeid mellom næringsliv og myndigheter, noe som ivaretar hensynet til de ansatte og lokalsamfunnet, uttaler Andersen.

Samtidig innføres en ny bestemmelse i arbeidsmiljøloven som gir bedriftseierne plikt til å gå inn i drøftelser med de ansatte, med sikte på overtakelse av virksomhet som planlegges nedlagt.

- På denne måten styrkes de ansattes innflytelse på prosessen, samtidig som vi sikrer at muligheten for de ansatte til å overta virksomheten blir vurdert som et reelt alternativ til nedlegging, sier næringsministeren.