Historisk arkiv

Fikk ønskelister fra familiebedriftene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Nærings- og handelsminister Trond Giske møtte en kunnskapsrik og veltalende forsamling med lange ønskelister da han traff styret i NHOs forum for familiebedrifter og aktivt eierskap onsdag.

Gunvor Ulstein og Trond Giske

Konsernsjef Gunvor Ulstein i Ulstein Group var en av de mange familiebedriftsledere som kom med råd og ønsker til nærings -og handelsminister Trond Giske. Foto: NHD

Nærings- og handelsminister Trond Giske møtte en kunnskapsrik og veltalende forsamling med lange ønskelister da han traff styret i NHOs forum for familiebedrifter og aktivt eierskap onsdag.

Forsamlingen hadde mange temaer de ville ta opp med statsråden - alle handlet om deres hverdag med å styre foretaket sitt. De var blant annet opptatt av sykelønn -og sykefravær, skatt på arbeidende kapital, entreprenørskap i utdanningen, mer forskning på børsnoterte versus unoterte selskaper, forenklet regelverk for innrapportering til myndighetene, saksbehandlingstiden i Innovasjon Norge og sikring av kompetent arbeidskraft.

Halvparten av verdiskapingen i Norge skjer i familiebedrifter. Disse selskapene er hovedsakelig små- og mellomstore bedrifter. I 2008 hadde 99,5 prosent av foretakene i Norge mindre enn 100 ansatte. Statsråden var opptatt av å framheve betydningen familiebedriftene har ikke bare økonomisk, men også sosialt.

- Lederen for familiebedriften er ofte den engasjerte tilstedeværende samfunnsbyggeren som har sitt hjerte i bedriften og i samfunnet bedriften er en del av, sa han.

- Det kjenner jeg meg veldig igjen i, sa Marit Foss som leder håndverkbedriften Sverre Foss i AS i Holmestrand.

- Det er helt riktig at vi tenker langsiktig og har et hjerte i bedriften og samfunnet. I 1990 brukte vi pengene vi hadde på bok for å sette de ansatte på skolebenken i stedet for å si de opp. Når det gikk mot bedre tider, gikk alle tilbake til jobben igjen, sa hun.

Problemet var at pengene bedriften hadde satt av til dette ble beskattet. Ønsket fra Foss var derfor at bedriftene burde kunne avsette penger i fond i gode tider og at diisse midlene var unntatt skatt. Fondsmidlene kan benyttes i dårlige tider til kompetanseheving eller annet som gjør at bedriften kommer styrket ut av krisen.

Dette var ett av mange forslag Giske tok med seg videre.

Styret i NHOs Forum for familiebedrifter og aktivt eierskap representerer både små og store familiebedrifter i Norge. Til stede var blant andre konsernsjef Johan H. Andresen, daglig leder Dag Blix i Blix AS i Hammerfest, konsernleder Morten Chr. Jakhelln i Bodø, styreleder Celina Midelfart i Midelfart Holding og adm.dir Terje Aass i Aass bryggerier.