Historisk arkiv

Gigantprosjektet Ocean Space Centre offentliggjort

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Nærings- og handelsminister Trond Giske fikk mandag overlevert forstudien for gigantprosjektet Ocean Space Centre - fremtidens marintekniske kunnskapssenter.

Giske på Marientek
Bilde: Giske får en omvisning på det 30 år gamle havbassenget på Marintek. Til høyre professor Ingvald Strømmen (NTNU) og adm.dir. Oddvar Eide (Sintef). (Foto: NHD)


– Skal Norge fortsatt være en ledende maritim nasjon, må vi utvikle næringen gjennom forskning og innovasjon i verdensklasse. Visjonene som ligger i Ocean Space Centre er store, og hvis vi får realisert det vil det ha stor betydning langt utenfor både det maritime miljø og Norges grenser, sier Giske.  

Det er nå over ett år siden regjeringen bevilget 8 millioner kroner til et forprosjekt for å utrede et nytt marinteknisk kunnskapssenter i Trondheim. Private og andre aktører har bidratt med midler til forprosjektet som til sammen koster 15 millioner kroner. Kravet til kvalitetssikring underveis i prosjektet er store, da investeringskostnadene er antydet til omlag 9,5 milliarder kroner.   

– Regjeringen har store ambisjoner når det gjelder utvikling av de maritime næringene. Norge skal fortsatt være internasjonalt ledende når det gjelder å utnytte havets muligheter, slår Giske fast.  

Rapporten som ble overlevert næringsministeren er en forstudie. Arkitekter fra Snøhetta har bistått med å utvikle konseptet som er foreslått lokalisert på Nyhavna i Trondheim. 

Senteret skal blant annet erstatte det snart 30 år gamle havbassenget på Marintek. Det skal også inneholde flere laboratorier og et opplevelsessenter. Meningen er at senteret skal gi økt kunnskap om havrommet.