Historisk arkiv

Nytt tiltak for å evakuere nordmenn i utlandet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

NHD har i samarbeid med Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) etablert et nytt beredskapstiltak for å støtte sivile personer som evakueres med skip i utlandet.

Nærings- og handelsminister Trond Giske i samtale med Sivilforsvaret. I midten enhetsleder Jørn Atle Moholdt i DSB. Foto: NHD

NHD har i samarbeid med Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) etablert et nytt beredskapstiltak for å støtte sivile personer som evakueres med skip i utlandet.

Bakgrunnen er erfaringene fra sommeren 2006 da mange nordmenn plutselig var fanget i krigssituasjonen som oppstod i Sør-Libanon. UD besluttet å evakuere de norske borgerne i området. Nærings- og handelsdepartementet ble involvert i saken og fikk i løpet av kort tid stilt til disposisjon et bilskip fra rederiet Leif Høegh & Co. Ca 1100 personer ble evakuert fra Sør-Libanon til Kypros med skipet ”Hual Transporter”.

– Denne typen skip har ikke utstyr eller mannskap for å frakte så mange. Vi har utarbeidet en plan for hvordan vi raskt kan gjøre uegnede fartøy om til skip som kan frakte mange mennesker. Det er etablert en innsatspakke til bruk i denne typen situasjoner, som inneholder blant annet redningsvester, mat, vann, ekstra toaletter, lette klær og soveposer, sier handels- og næringsminister Trond Giske.

Torsdag 10. juni gjennomførte nærings- og handelsdepartementet en praktisk øvelse i samarbeid med DSB og rederiet UECC (United European Car Carriers). Norges Rederiforbund har også vært involvert i planleggingen. Utstyr pakket i containere ble tatt om bord i et bilskip i Oslo havn og testet under seiling til Drammen med medlemmer fra Norwegian Support Team under DSB/Sivilforsvaret i samarbeid med mannskapet. 

– Et godt nettverk og etablerte samarbeidsordninger mellom myndighetene og skipsfartsnæringen er et godt grunnlag for å løse situasjoner som måtte oppstå raskt og effektivt, sier Giske.

 

Slik er teltene i innsatspakken. Foto: NHD