Historisk arkiv

Kampen mot skjemaveldet

Giske dro til Nederland for å lære

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Papirbunken som norske bedrifter må pløye seg gjennom for å drive butikk, skal minskes. Det er et uttalt mål for nærings- og handelsminister Trond Giske. Derfor satte han kursen mot Nederland – for å lære av noen som har banet vei.

- Nederland er helt klart et land å se til når det gjelder forenklingsarbeid. Metodikken og systematikken deres er veldig interessant, sier Giske.

Onsdag den 17. november satte han kursen mot Nederland og Haag, for å møte statssekretær Henk Bleker i departementet for økonomiske anliggender, landbruk og innovasjon samt Jeroen Nijland, direktør for gruppen for regulatoriske reformer.

- Utfordringen er å klare å sette seg konkrete mål, og gjennomføre disse. Ofte blir diskusjonen om forenkling mer som en øvelse i å tenke på et tilfeldig tall. Vi må unngå at det bare blir snakk. I Nederland har de klart å redusere administrasjonsbyrden med 25 prosent, to ganger. Det er imponerende, sier statsråden, men presiserer også at Nederland lå betydelig høyere enn Norge i utgangspunktet.

Bleker understreker at fremgangen må følges nøye, for å påse at de ulike delene av statsapparater drar sin del av lasset.

- Vi setter årlige reduksjonsmål for hvert enkelt departement, og den enkelte statsråd må gjøre rede for sin progresjon to ganger i året, sier han.

Samarbeider med næringslivet

Det er Nijland som leder Nederlands kamp mot skjemaveldet. Han presiserer at suksess avhenger av tett samarbeid med næringslivet.

- Vi fjerner ikke bare reglene som koster mest, men også de som er mest irriterende. Her er det viktig å lytte til næringslivet. Samtidig går det også an å organisere seg på en slik måte at vi ikke trenger å fjerne regelen for å gjøre ting enklere, sier Nijland.

Denne fremgangen, eller tilbakegangen, er offentlig tilgjengelig – noe som har vist seg å være effektivt. I tillegg har nederlenderne satt ned et regelråd, Actal, som må godkjenne alle nye, administrative byrder som myndighetene vil innføre overfor næringslivet. Nå jobber de også med en løsning som gjør det mulig for det samtlige offentlige å hente ut informasjon som allerede er sendt inn en gang.

- Her har jo Norge denne fantastiske portalen Altinn å vise til. Det er jo et veldig godt redskap i så måte, sier Nijland.

Men nederlenderne forteller også at innføring av EU-pålagte regler står for nærmere 50 prosent av den administrative byrden.

- Det er et stort tankekors. Hvordan skal vi kunne redusere denne byrden, som ikke er pålagt av oss selv, sier Giske.