Historisk arkiv

Styrket norsk-russisk samarbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Statssekretær Rikke Lind har ledet den norske delegasjonen til et møte i norsk-russisk arbeidsgruppe for regionalt og grensenært samarbeid i Bodø.

Statssekretær Rikke Lind og viseminister Maksim Travnikov

Statssekretær Rikke Lind har ledet den norske delegasjonen til et møte i norsk-russisk arbeidsgruppe for regionalt og grensenært samarbeid i Bodø.

Møtet fant sted torsdag og fredag denne uken. Den russiske delegasjonen ble ledet av viseminister for regional utvikling, Maksim Travnikov. Han er Rikke Linds medformann i arbeidsgruppen.

Arbeidsgruppen fokuserer primært på samarbeid mellom de tre nordligste fylkene i Norge og regionene i Nordvest-Russland. Arbeidsgruppen jobber nå aktivt med å følge opp Felleserklæringen om styrket norsk-russisk grensenært samarbeid som ble undertegnet av utenriksministrene Støre og Lavrov 2. november 2010. Lind og Travnikov har sammen undertegnet en egen arbeidsplan med en rekke konkrete tiltak på ni overordnede samarbeidsområder som oppfølging av felleserklæringen.

- Møtet i Bodø var svært konstruktivt. Vi er enige om å nedsette en ad-hoc-undergruppe som skal se på muligheter for et tettere samarbeid mellom Norge og Russland om bygging av en ny felles grensestasjon på Storskog/Borisoglebsk, sier Lind.

Det er enighet både på norsk og russisk side om at dagens situasjon med begrensede åpningstider og lange køer virker hemmende på utviklingen av næringssamarbeidet og representerer en flaskehals for næringslivet. I fjor var det registrert 140 000 grense­passeringer over den norsk-russiske grensen. I år ligger det an til å bli 180 000, og innen 2015 forventer man 400 000 grensepasseringer.

- Problemene vi opplever i dag vil forsterkes ytterligere fremover etter hvert som trafikken over grensen fortsetter å øke. Dette er en utfordring på begge sider av grensen og vi ønsker å samarbeide om en langsiktig løsning på en så konkret felles problemstilling. Vi har allerede avtalt å holde det første møtet i undergruppen før jul, sier statssekretæren.

Møtet i Bodø viser at et tettere redningssamarbeid er i ferd med å ta form, implementering av avtalen om grenseboerbevis er godt i gang og det er utvikling i dialogen mellom tollmyndighetene. Lind er fornøyd med arbeidet som er gjort for å styrke det grensenære samarbeidet i løpet av året som er gått siden felleserklæringen ble undertegnet, og minner om hvor viktig det er med engasjement og deltagelse fra de nordligste fylkene. I den norske delegasjonen deltok representanter fra en rekke departementer med ansvar for å følge opp enkeltpunkter i arbeidsplanen. Samordning og koordinering på norsk side er avgjørende i dette arbeidet.

- Sammen med russisk side har vi gått gjennom tiltakene i arbeidsplanen og gjort opp status for fremdriften. Vi ser god progresjon og aktivitet i retning av økt samkvem og samarbeid på de aller fleste tiltakene. Jeg har inntrykk av at tiltakene er blitt bedre forankret på begge sider etter at de kom inn i en konkret arbeidsplan, sier Lind.

Fakta:

Arbeidsgruppe for regionalt og grensenært samarbeid er en videreføring av den tidligere arbeidsgruppen for samarbeid mellom de nordlige regioner (”Nordhandelsgruppen”). Den er en av fire arbeidsgrupper under norsk-russisk regjeringskommisjon for økonomisk, industrielt og tekniskvitenskapelig samarbeid. Kommisjonen ledes av nærings- og handelsminister Trond Giske fra norsk side og første visestatsminister Viktor Zubkov fra russisk side.

Avtale om forenklet grensepassering for innbyggere i grenseområdet (grenseboerbevis) mellom Norge og Russland ble undertegnet i Oslo 2. november 2010. Forventet implementert innen mai 2012.