Historisk arkiv

Vil styrke norsk-russisk samarbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Mer enn 250 deltakere var med på norsk-russisk næringslivforum i Oslo i dag. De diskuterte hvordan det økonomiske samarbeidet mellom Norge og Russland kan styrkes.

Mer enn 250 deltakere deltok på norsk-russisk næringslivforum i Oslo i dag. De diskuterte hvordan det økonomiske samarbeidet mellom Norge og Russland kan styrkes.

Det var nærings- og handelsminister Trond Giske som åpnet det tredje norsk- russiske næringslivsforum.

- Mer enn 250 deltagere fra ulike næringer, myndigheter og akademia fra begge land deltar vitner om stor interesse for å styrke og videreutvikle det økonomiske samarbeidet mellom våre land. Nettverksbygging og langsiktighet i tilnærmingen er avgjørende og derfor er slike årlige konferanser viktige, sier Giske.

Næringslivsforumet tar for seg de viktigste sektorene i det norsk-russiske økonomiske samarbeidet: Olje/gass, fiskeri, forskning/innovasjon og fremtidsutsikter for transport- og logistikksamarbeid. I år har forumet i tillegg en egen sesjon om handel og Russlands tiltredelse til WTO.

- Vi er veldig glade for at Russland, som det siste av de største økonomiene i verden, har blitt fullverdig medlem av WTO. Dette vil skape enkelte utfordringer for russiske bedrifter på kort sikt, men gir håp om økt handel og økonomisk vekst på lang sikt. Det er også et steg nærmere en frihandelsavtale, sier Giske.

       Fakta:

  • Nærings- og handelsminister Trond Giske åpnet for tredje gang norsk-russisk næringslivsforum i Oslo 24. oktober. Forumet tilrettelegges av Norsk-russisk handelskammer i nært samarbeid med Handels- og industrikammeret i Den russiske føderasjon. Det ble arrangert første gang av daværende president Dmitrij Medvedjev i Oslo i 2010 og av Giske i Moskva i fjor.

 

  • Norsk-russisk økonomisk kommisjon er vår viktigste arena for bilateral myndighetskontakt. Kommisjonen ledes av nærings- og handelsminister Trond Giske på norsk side og energiminister Aleksandr Novak på russisk side. Neste møte finner sted i Oslo i månedsskiftet februar/mars 2013.

 

  • Samhandelen mellom Norge og Russland var i 2011 på 18,2 mrd kroner, og er råvarebasert. Fisk og sjømat utgjør størstedelen av norsk eksport til Russland (ca 70 pst). Så langt i år ligger det an til en liten økning i samhandelen.

 

  • Russland ble i august 2012 medlem av Verdens handelsorganisasjon (WTO) som det siste av de store økonomiene i verden. Forhandlingene pågikk i 18 år og Norge deltok aktivt i arbeidet.

 

  • Forhandlinger om en frihandelsavtale mellom EFTA-landene og landene i tollunionen – Russland, Hviterussland og Kasakhstan. WTO-medlemskap er en forutsetning for at en handelsavtale kan inngås.