Historisk arkiv

Imponerte med norsk vannkraftverk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Myanmars president besøkte Solbergfoss

Norsk vannkraftutbygging stod på dagsorden da nærings- og handelsminister Trond Giske var vertskap for Myanmars president Thein Sein. Turen gikk til E-COs vannkraftverk på Solbergfoss.

Nærings- og handelsminister Trond Giske var vert for Myanmars president Thein Sein på ECOs vannkraftverk på Solbergfoss. (Anne Cecilie Lund, NHD)

Norsk vannkraftutbygging stod på dagsorden da nærings- og handelsminister Trond Giske var vertskap for Myanmars president Thein Sein. Turen gikk til E-COs vannkraftverk på Solbergfoss.

Hvordan utnytte vannkraft på en slik måte at landet får ren energitilførsel, at kraftselskapene tjener på investeringene sine, samtidig som naturressursen også kommer befolkningen til gode? Det var samtaleemnet da Giske og Myanmars president Thein Sein fikk omvisning på Solbergfoss vannkraftverk torsdag 28. februar.

- Myanmar og Norge har mye til felles på en rekke områder, som olje og gass, den maritime næringen, skogbruk og telekommunikasjon, og ikke minst innen vannkraft. Elvene har vært livsgrunnlaget for befolkningen i landene våre. På samme måte er energi essensielt for en bærekraftig økonomisk vekst og utvikling, sier Giske.

Han understreker at for Norge, så har vannkraft vært ryggraden i landets fremgang og nøkkelen til industrialiseringen.

- Nå står vi klare til å bistå Myanmar i utviklingen av deres vannkraft. Norske myndigheter ønsker å være en god samtale- og samarbeidspartner i denne prosessen. En sentral tanke i forvaltningen av norske vannkraft, har alltid vært at dette er en ressurs som tilhører fellesskapet og som skal komme fellesskapet til gode, sier Giske.

Statsråden understreket nettopp betydningen av statlig kontroll og hjemfallsretten overfor den myanmarske delegasjonen.

- Vi vet også at utviklingen av vannkraftverk kan gi utfordringer både miljømessige og sosiale. Dette må tas på alvor helt fra starten av i slike prosjekter, sier Giske.