Høringsbrev

Evaluering av satsing på behovsdrevet innovasjon og næringsutvikling i helsesektoren

1. BAKGRUNN
Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) og Nærings- og handelsdepartementet (NHD) lanserte i 2007 en felles femårig satsing på behovsdrevet innovasjon og næringsutvikling i helsesektoren. Satsingen har nå vært evaluert og sendes med dette på en bred høring.

Satsingen har hittil særskilt lagt vekt på utvikling av nye og innovative løsninger innenfor områdene IKT og medisinsk-teknisk utstyr i spesialisthelsetjenesten. Satsingen gjennomføres av de regionale helseforetakene, i samarbeid med virkemiddelapparatet representert ved Helsedirektoratet/InnoMed, Innovasjon Norge og Norges forskningsråd.

Satsingen tar utgangspunkt i eksisterende virkemidler og er bl.a. blitt fulgt opp med tiltak for å øke bruken av Innovasjon Norges offentlige forsknings- og utviklingskontrakter i helse- og omsorgssektoren og en styrking av InnoMed. InnoMed er et nasjonalt kompetansenettverk for behovsdrevet innovasjon i helsesektoren, forankret i Helsedirektoratet.

Endringer i helse- og omsorgssektoren tar tid. Regjeringen uttrykte derfor i St. meld. nr. 7 (2008-2009) Et nyskapende og bærekraftig Norge at den vil forlenge satsingen på behovsdrevet innovasjon og næringsutvikling i helsesektoren til 10 år og utvide den til også å omfatte forskningsbasert innovasjon, samt omsorgssektoren. Det ble forutsatt en positiv halvveisevaluering.

Hovedformålet med evalueringen var å få vurdert effekten og innrettingen av satsingen.  Oppdragsbrevet følger til orientering vedlagt. Etter en anbudskonkurranse ble oppdraget tildelt Damvad AS (i samarbeid med Oslo Economics). Ferdigstilt evaluering forelå 22. mars 2011.

Evalueringsrapporten er å finne på NHD og HODs nettsider (http://www.nhd.no og http://www.hod.no) under Høringer. (Finnes under fanen Dokumenter).

2. HOVEDFUNN
Hovedfunn
Evalueringens overordnede konklusjon er at satsingen har hatt stor betydning for å få skapt en felles nasjonal dagsorden om økt fokus på innovasjon i helsesektoren.

Evaluator vurderer at satsingen har skapt merverdi på følgende områder:

• Synlighet om behov, utfordringer og løsninger innenfor innovasjon i helsesektoren
• Felles strategiske visjoner og handlingsplaner blant sentrale aktører i helsesektoren
• Felles ramme for prioritering av innsatsen hos departementer, virkemiddelaktører og utførende aktører i helsesektoren
• Adferdsendring blant aktører i helsesektoren i retning av koordinering, felles aktiviteter osv.

Evaluator vurderer imidlertid at de styringsmessige, strukturelle og adferdsmessige endringene som satsingen har medført, kun i noen grad har hatt betydning for faktisk innovasjonsaktivitet i konkrete prosjekter, bl.a. grunnet at satsingen ikke har virket lenge nok. Evaluator fremhever at det allerede foregår mye annen innovasjonsaktivitet som skaper verdi i helsesektoren. Samtidig mener evaluator at analysen av prosjektene tyder på at det er en lang rekke barrierer, som nødvendiggjør en fortsatt innsats for å understøtte innovasjon i helsesektoren.

Evaluator mener videre at det er behov for mer synlige og sterkere styringsinsentiver og større bruk av finansielle og innovasjonspolitiske virkemidler på tvers av virkemiddelaktørene for å oppnå vesentlig innovasjon i helsesektoren.

3. ANMODNING OM INNSPILL
Vi ber om kommentarer til de anbefalinger og konklusjoner som fremkommer i evalueringen. Vi ber særskilt om kommentarer til evaluators anbefalinger om forslag til videre utvikling av den pågående satsingen. Dersom høringsinstansen er uenig i anbefalingen, så ønsker vi en begrunnelse for dette. 
Også virksomheter som ikke står på høringslisten er velkomne til å gi innspill. De regionale helseforetakene bes om å trekke inn underliggende helseforetak i høringen.

4. HØRINGSFRIST
Frist for oversendelse av kommentarer og innspill settes til 01. september 2011.
Høringsinnspill sendes til postmottak@nhd.dep.no.

Med hilsen

Bent Sunde (e.f.)                                      Maiken Engelstad
avdelingsdirektør                                      avdelingsdirektør
Nærings- og handelsdepartementet             Helse- og omsorgsdepartementet