Historisk arkiv

Investeringsbeskyttelse inn i handelsavtaler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Regjeringen vil utrede behovet for å ha bestemmelser om investeringsbeskyttelse i handelsavtaler med viktige handelspartnere. Målet er å beskytte norske utenlandsinvesteringer mot diskriminering og vilkårlig behandling.

– Slike bestemmelser kan være med på å gi norske bedrifter og investorer mer trygghet for investeringene sine, sier statssekretær Rikke Lind i Nærings- og handelsdepartementet. – Det gjelder ikke minst nå med økende globalisering og handel over landegrensene.

Norske utenlandsinvesteringer ble mer enn tredoblet fra 1998 til 2006. Disse investeringene er viktige for verdiskapning og arbeidsplasser i Norge.

Regjeringen vil nå utrede behovet for bestemmelser om investeringsbeskyttelse i forbindelse med forhandling av handelsavtaler med Kina, India, Ukraina og Russland. Norge er for tiden i aktive forhandlinger med de tre førstnevnte.

– Dette er land som er sentrale for norske næringslivsinteresser. Det er viktig å sikre at norske investeringer får forutsigbare rammevilkår og lik behandling som både innenlandske og utenlandske investorer i de aktuelle landene, sier Lind.

Norge har ikke inngått investeringsbeskyttelsesavtaler med andre land siden midten av nittitallet. Det skyldes at det ble stilt spørsmål ved blant annet om avtalene begrenset statenes politiske handlingsrom.

Etter en grundig utredningsprosess sendte Regjeringen utkast til en ny norsk modell for investeringsbeskyttelsesavtaler på offentlig høring i januar 2007. Det kom inn mange høringssvar fra ulike aktører. Tilbakemeldingene var til dels sprikende, og tydeliggjorde utfordringene knyttet til å komme frem til en modelltekst som kan ivareta norsk næringslivs behov for å beskytte sine investeringer i utviklingsland, samtidig som den ivaretar Norges og utviklingslandenes behov for nasjonalt politisk handlingsrom.

Basert på dette velger regjeringen nå å legge tilside arbeidet med «modellavtalen».