Historisk arkiv

Norge er ledende på patentsøknader fra unge bedrifter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Unge norske bedrifter er på verdenstoppen når det gjelder å søke patenter på sine ideer. Det viser en rapport fra OECD.

Norske selskaper under fem år gamle sto for 21 prosent av patentsøknader til European Patent Office i perioden 2005-2007. Det viser statistikk fra OECD. I samme periode sto unge danske firma for 16 % av den danske totalen.

 - Det er gledelig å se, og dette kan være et tegn på økende innovasjon blant norske foretak fremover, sier nærings- og handelsminister Trond Giske.

Han tok i går opp behovet for innovasjon og nytenking i åpningstalen sin under den store konferansen InnoTown i Ålesund.

 I OECD-rapporten tallene er hentet fra, fremhever OECD at ”In countries that are good at commercialising new ideas, such as America and Norway, even newly founded firms coin valuable intellectual property .” Også det internasjonale magasinet The Economist referer nå til Norge som et land som er ”gode på kommersialisering av nye idéer.

- Norske bedrifter har tidligere pleid å inngi færre patentsøknader enn de fra andre nordiske land. Det er derfor positivt at gruppen unge foretak nå står for en relativt høy andel av de internasjonale patentsøknadene fra norske søkere.  OECD har nylig fremhevet at patenter er særlig viktig nettopp for små bedrifter. Både for at bedriftene skal tiltrekke seg investorer og samarbeidspartnere, og for at de skal kunne sikre seg etablering og posisjonering i markedet, sier Giske.

Han er imidlertid klar på at et høyt antall patentsøknader ikke er nok i seg selv.

- Patent alene er ikke ensbetydende med innovasjon. Et patent er et verktøy for på best mulig måte å utnytte egen innovasjon kommersielt. Men patenter gjør det mulig å sikre, dokumentere, omsette, lisensiere og pantsette tekniske nyvinninger. Patenter gjør også at man har noe håndfast å vise mulige investorer – kort sagt: Patenter hjelper med å gjøre innovasjoner lønnsomme. OECD ser også  en klar korrelasjon mellom antall søkte patenter og faktisk innovasjon i en bedrift, sier han.

Pressehenvendelser: Anne Cecilie Lund, kommunikasjonsrådgiver NHD, 99621213