Historisk arkiv

Enighet om sterkere vekt på bærekraftig utvikling i EFTAs handelsavtaler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Enighet om sterkere vekt på bærekraftig utvikling i EFTAs handelsavtaler

EFTA-landene er blitt enige om hvordan miljø og arbeidstakerrettigheter skal inkluderes i EFTAs handelsavtaler.

Norge tok initiativ til en arbeidsgruppe i EFTA i 2008 om temaet. På EFTAs ministermøte i Reykjavik 24. juni 2010 presenterte arbeidsgruppen sin endelige rapport med forslag til hvordan miljø og arbeidstakerrettigheter kan ivaretas i EFTAs handelsavtaler. Rapporten inneholder en rekke konkrete forslag som vil legges til grunn i EFTAs forhandlinger om handelsavtaler.

- Dette har vært svært viktig for Norge, og jeg er glad for at EFTA-landene nå er enige om hvordan vi kan inkludere miljø og arbeidstakerrettigheter i handelsavtalene, sier nærings- og handelsminister Trond Giske.
 
- Bindende bestemmelser om miljø og arbeidstakerrettigheter i EFTAs handelsavtaler vil være et viktig bidrag til en handelspolitikk som fremmer sosiale forhold og bærekraftig utvikling, sier Giske.

Bestemmelsene dekker arbeidstakerrettigheter, beskyttelse av miljøet, fremme av handel med miljøvennlige varer og tjenester og utvidet samarbeid om handel og miljø.

- Jeg er godt tilfreds med resultatet i EFTA. Dette er et meget viktig skritt i regjeringens arbeid med å videreutvikle og konkretisere strategien for et anstendig arbeidsliv. ILOs konsept om et anstendig arbeidsliv har i stor grad forandret tankegangen på sammenhengen mellom arbeidstakerrettigheter globalt og en større internasjonalisert handel, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm.

- Partene er enige om å etablere et høyt nivå for beskyttelsen av miljø og arbeidsstandarder i lovgivning, politikk og praksis. De forplikter seg også til å håndheve egen lovgivning på disse områdene på en effektiv måte, samt til ikke å senke beskyttelsesnivået for å oppnå en konkurransefordel i forhold til produsenter hos motparten eller for å tiltrekke seg investeringer. Videre bekrefter partene sine forpliktelser under miljøvernavtaler og i ILOs erklæringer og kjernekonvensjoner, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Under EFTAs ministermøte i Reykjavik undertegnet nærings- og handelsminister Trond Giske og de andre EFTA-statenes ministre en handelsavtale med Ukraina. Målet med avtalen er å stimulere til økt samhandel og økonomisk samarbeid mellom partene. Avtalen, som omfatter både handel med varer, tjenester og investeringer, vil gi norsk næringsliv bedre markedsadgang i markeder av økende betydning.

EFTAs ministre diskuterte også forberedelsene til formelt å starte forhandlinger med Russland om en handelsavtale. Russland inngikk i januar 2010 en tollunion med Kasakhstan og Hviterussland. Etablering av tollunionen innebærer at forhandlingene vil måtte foregå mellom EFTA og disse tre landene.

- Vi prioriterer forhandlinger med Russland høyt, og håper å komme i gang med forhandlingene snart. Russland er en av våre viktigste handelspartnere, og er blitt vårt største eksportmarked for sjømat. Kasakhstan er også et interessant marked for oss, sier nærings- og handelsministeren.