Historisk arkiv

Starter opprydning ved Løkken gruver

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Regjeringen foreslår å sette av totalt 190 millioner kroner til opprydning rundt Løkken Gruver i Sør-Trøndelag. – Vi tar sikte på å starte arbeidet i 2011, sier nærings- og handelsminister Trond Giske.

Etter over 300 års drift ble Løkken gruver nedlagt i 1987. Det er særlig tungmetaller som truer omgivelsene.

Det er foreslått å fjerne de forurensede massene ved gruvene og deponere disse i en begrenset del av Fagerlivatnet. Dette vurderes som det mest effektive tiltaket for å fjerne forurensningen. Den såkalte «Museumsvelten» beholdes. Den inneholder minst forurensning og har betydning for Orkla Industrimuseum og som kulturhistorisk minne.

– Jeg er opptatt av å finne gode løsninger med høy virkningsgrad. Dette et viktig skritt på veien mot å finne gode og velfungerende løsninger på forurensningsproblemene på Løkken, sier Giske.

Klima- og forurensningsdirektoratet har sendt forslaget til opprydningstiltak ut på høring. Det er først når KLIF har gjort sin endelige vurdering at opprydningen kan starte.

Arbeidet er beregnet til å koste totalt 190 millioner kroner og strekke seg over flere år. 30 millioner er satt av i 2011.

– Regjeringens mål er at alle gruvemiljøer skal sikres tilstrekkelig, og at de negative miljøkonsekvensene av tidligere gruvedrift skal begrenses, sier Giske.