Historisk arkiv

Cruiseturistene vil bruke mer penger i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Turistene som reiser med cruiseskip til Norge, får ikke brukt så mye penger som de har planlagt. Det viser en fersk rapport.


Nærings- og handelsminister Trond Giske mottar rapporten fra Erik Holm-Petersen, Grontmij Carl Bro. (Foto: Jofrid Egeland/NHD)

Turistene som reiser med cruiseskip til Norge, får ikke brukt så mye penger som de har planlagt. Det viser en fersk rapport. – Dette gir oss et svært godt utgangspunkt for videre satsing på næringen, sier nærings- og handelsminister Trond Giske.

Cruisepassasjerene legger allerede igjen 2 mrd. kroner i Norge årlig. Likevel ønsker de å bruke enda mer penger under sine besøk langs norskekysten. Det viser en rapport om næringen, utarbeidet på vegne av Nærings- og handelsdepartementet:  

  • Passasjerene bruker mindre penger i land enn de på forhånd har forventet.
  • Passasjerene er med på færre aktiviteter i land enn de på forhånd har forventet.
  • Svært få aktører i reiselivsnæringen har satset særskilt mot denne kundegruppen.

Pris er ingen hindring

Giske ser muligheter for næringen.

- Rapporten viser at cruisepassasjerene forventer å bruke 25 prosent mer penger i land enn hva de gjør. Det er 440 millioner kroner i året, som kan bety mye for lokale aktører. Virksomhetene på land bør gi cruisepassasjerene sjansen til å bruke disse pengene. Her er det en mulighet for å styrke bedrifter og arbeidsplasser knyttet til reiselivet, sier statsråden.  

Utfordringer kan være samkjøring av aktiviteter og transport samt bemanningskapasitet, ifølge rapporten. Likevel kan forholdsvis enkle grep være med på å løfte cruiseturismen.

  • Bedre kart og skilting.
  • Informasjon på ulike språk.
  • Mulighet til å betale ulik valuta (som Euro). 

Cruiseturister står for rundt 13 prosent av det totale forbruket utenlandske turister har i Norge. I løpet av 2011 vil regjeringen presentere en ny reiselivsstrategi, og utviklingen av potensialet innen cruisenæringen vil bli en del av denne, sier Giske.

Les rapporten: Gjesteundersøkelse for cruiseturismen