Historisk arkiv

Midler til eksportfinansiering

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

I revidert nasjonalbudsjett gis Eksportkreditt Norge AS fullmakt til å inngå lån på vegne av den norske stat, uten øvre ramme. Samtidig settes det av 40 milliarder til faktiske utbetalinger for annet halvår 2012.

I lovproposisjon av 27. april foreslår regjeringen å opprette Eksportkreditt Norge AS. Selskapet skal forvalte ordningen med offentlig støttede eksportkreditter fra 1. juli 2012. I revidert nasjonalbudsjett gis selskapet fullmakt til å inngå lån på vegne av den norske stat, uten øvre ramme. Samtidig settes det av 40 milliarder til faktiske utbetalinger for annet halvår 2012.

Utlånsordningen

Alle som oppfyller kravene og kan stille med tilfredsstillende garanti vil få tilbud om lån gjennom eksportfinansieringsordningen. Regjeringen foreslår på denne bakgrunn at det nye selskapet kan gi tilsagn om nye lån på vegne av den norske stat uten en øvre ramme. Til faktiske utbetalinger annet halvår 2012 foreslår regjeringen en bevilgning på 10 milliarder kroner. Det er stor usikkerhet knyttet til nivået på utbetalinger. For å sikre fleksibilitet foreslår regjeringen at departementet gis en fullmakt til å overskride bevilgning med 30 milliarder kroner ved behov.

Status for overgangsordningen for CIRR-kvalifiserte lån

Regjeringen besluttet 18. november 2011 å opprette en statlig enhet som skal forvalte ordningen med offentlig støttede eksportkreditter. Nærings- og handelsdepartementet inngikk etter dette en avtale med Eksportfinans ASA om en overgangsordning frem til en ny statlig enhet var opprettet 1. juli 2012. Avtalen innebærer at Eksportfinans ASA tilrettelegger og inngår avtalene om eksportfinansiering på vegne av staten med staten som långiver. Overgangsordningen vil opphøre når Eksportkreditt Norge AS etableres, og lånene som staten har ytet og/eller overtatt i overgangsperioden, vil da i sin helhet forvaltes av det nye selskapet. For overgangsperioden i 2012 (første halvår) er det anslått at det vil bli utbetalt lån for om lag 15 mrd. kroner.