Historisk arkiv

Tar Altinn-kritikken alvorlig

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

- Vi tar Riksrevisjonens kritikk av Altinn svært alvorlig og derfor bevilger regjeringen 100 millioner kroner ekstra til Altinn i Statsbudsjettet for 2013. Dette sikrer en stabil og robust løsning med høy kvalitet, sier nærings- og handelsminister Trond Giske.

De ekstra midlene skal brukes til å fortsette det gode arbeidet med å utvikle Altinn-plattformen som et av de viktigste verktøyene for forenkling for næringsliv og privatpersoner, og kommer i tillegg til 30 millioner kroner som bevilges til Altinn II-prosjektet, og 104,5 millioner kroner i grunnbevilgning til Altinn sentralforvaltning.

- Altinn er kanskje det beste forenklingsredskapet vi har, og alle er tjent med at plattformen er robust og stabil. I evalueringer av Altinn er det foreslått flere forbedringstiltak, og med 100 millioner kroner ekstra får Altinn ressurser til å følge opp disse på best mulig måte, sier Giske.

Altinn II-prosjektet, som har utviklet den nye Altinn-plattformen, er inne i siste fase neste år, etter å ha pågått siden 2008. For å sikre en stabil og robust løsning og å få utnyttet potensialet av den nye plattformen best mulig, vil det i tillegg til de ordinære bevilgningene bevilges 100 millioner kroner til utvikling og produksjon av tjenester, drift og forvaltning, vedlikehold og feilretting, samt investering og drift av et senter for testing. Videre skal det også arbeides med det siste store utviklingsprosjektet tilknyttet Altinn II-prosjektet, som er overføring av selvangivelsesløsningen til den nye plattformen. Dette arbeidet skal i henhold til foreliggende planer være ferdig i 2013.

Det er også gjennomført to andre evalueringer av Altinn den siste tiden:

Nærings- og handelsdepartementet ba i 2011 Det Norske Veritas (DNV) evaluere om Altinn II-prosjektet hadde oppfylt sitt mandatet. Svaret fra evalueringen var at Altinn II-prosjektet var vellykket på de aller fleste områder, med noen unntak. DNV pekte videre på enkelte punkter som måtte rettes på for at Altinn skulle bli stabil og robust og bli den suksessen den har potensial for å bli. Disse punktene har blitt fulgt opp av Altinn og Brønnøysundregistrene i form av konkrete tiltak. Påviste feil har blitt rettet opp, det har blitt igangsatt et omorganiseringsprosjekt i Altinn, og Brønnøysundregistrene er kommet et godt stykke på vei i utviklingen av et nytt testsenter.

Som ledd i arbeidet med en ny Altinn-strategi har CapGemini på oppdrag fra NHD, sommeren 2012 foretatt en vurdering av Altinns tekniske egnethet. Herunder om Altinn takler store volumer, som for eksempel arbeid- og velferdsetaten har behov for. I rapporten skriver CapGemini at det blir viktig å betjene et stort antall sluttbrukertjenester og tjenesteeiere (10 ganger dagens volum). Videre at ” Det stilles strengere krav til en løsning som skal dekke et stort marked. Samtidig øker gevinsten ved å ha en felles løsning. Capgemini mener at Altinn II vil kunne videreutvikles i takt med behovene slik at den håndterer forventet volum…” Alt dette krever imidlertid at det gjennomføres en rekke tiltak, som både CapGemini og DNV har påpekt. Tiltakene som er under gjennomføring i Altinn i 2012, vil videreføres i 2013, og det er tiltak som vi mener vil gjøre Altinn ytterligere robust og stabil.