Historisk arkiv

Altinn sparer bedrifter for en milliard årlig

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Digitale skjema i Altinn sparer bedriftene for tidsbruk som tilsvarer 1 milliard kroner årlig. Det går fram av en ny undersøkelse.

– Norge er verdensledende i å tilby elektroniske skjema og tjenester for næringslivet. Det bidrar til at bedriftene sparer mye penger og styrker sin konkurransekraft, sier nærings- og handelsminister Trond Giske.

En milliard

Opinion Perduco gjennomførte telefonintervjuer med 2 000 bedriftsledere i juni. De anslår redusert tidsbruk til om lag en halv time per skjema som kan sendes digitalt via Altinn. I fjor ble det sendt mer enn 10 millioner digitale skjemaer fra næringslivet gjennom Altinn. Dette tilsvarer en årlig kostnadsbesparelse for næringslivet på 1 milliard kroner fra redusert tidsbruk alene.

– Denne undersøkelsen viser at Altinn har vært en nyttig investering, sier Giske.

Bedrift sparer mye

Bedriften Tronrud Bygg AS har siden oppstart i 1976 vokst til å bli blant Norges 30 største byggselskap. Gründer og daglig leder, Haakon Tronrud, bekrefter store innsparinger ved bruk av Altinn.

– For et konsern som vårt tror jeg nok besparelsene er på opp mot en halv million kroner årlig, sier Tronrud.

Integrasjonen mellom Altinn og bedriftens egne systemer er den viktigste suksessfaktoren for Altinn, mener Tronrud. I tillegg trekker han fram arkivet i Altinns meldingsboks som en praktisk funksjon hvor en kan hente fram tidligere innrapporteringer og fullmakter på ulike tidspunkt.

Forenklingsløftet

Regjeringen har satt et ambisiøst forenklingsmål om å redusere næringslivets årlige kostnader med 10 milliarder kroner innen utgangen av 2015. Dette forenklingsarbeidet er godt i rute og store besparelser for bedrifter er allerede oppnådd. Økt digitalisering er et viktig forenklingstiltak. Siden oppstarten av Altinn i 2003 har offentlig sektor mottatt mer enn 80 millioner digitale skjemaer fra næringslivet.

– Det manuelle arbeidet i bedriftene og i offentlig sektor er drastisk redusert etter introduksjonen av Altinn og samfunnet sparer milliardbeløp hvert år, sier Giske.

Hele intervjuet med Håkon Tronrud i Tronrud Bygg AS kan sees her.

Rapporten fra Opinion Perduco ligger her.

Fakta om Altinn:

  • Altinn ble startet av Skatteetaten, Statistisk sentralbyrå og Brønnøysundregistrene i 2003.
  • 40 etater, kommuner og fylkeskommuner deltar i Altinn-samarbeidet.
  • 3,4 millioner unike brukere har registrert egen profil i Altinn.
  • Mellom 95-100 prosent av næringslivet benytter Altinn til sentrale innrapporteringer.
  • Mer enn 70 datasystemer har direkte integrasjon mot Altinn.
  • Altinn inneholder informasjon om å etablere og drive bedrift og oversikt over alle statlige støtteordninger til næringslivet.

Pressekontakter:
Kommunikasjonssjef Trond Viken, mobil 992 18 303, e-post tvi@nhd.dep.no eller pressevakten: 902 51 303 (ikke SMS), e-post media@nhd.dep.no

For fakta om Altinn eller næringslivsundersøkelsen, ta kontakt med kommunikasjonsansvarlig Jørgen Ferkingstad i Altinn, mobil 906 48 435.