Historisk arkiv

39,4 millioner kroner til næringsrettet forskning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Statsbudsjettet 2013

Den statlige eierskapsforvaltningen skal styrkes både når det gjelder kapasitet og kompetanse. Regjeringen foreslår en budsjettøkning på 7 millioner kroner til Eierskapsavdelingen i Nærings- og handelsdepartementet. Dette innebærer en dobling av avdelingens kapasitet i perioden 2012-2013.

Regjeringen satser på næringsrettet forskning i bredden av norsk næringsliv. De nye programmene Nano2021 og Biotek2021 i Norges forskningsråd blir foreslått styrket med henholdsvis 20 og 10 millioner kroner, i 2013. I tillegg foreslås en betydelig utlysning under programmet Brukerstyrt innovasjonsarena (BIA).

Regjeringen vil legge til rette for forskning og utvikling på strategiske områder med stort potensial for innovasjon og verdiskaping i store deler av næringslivet. Totalt foreslås det bevilget om lag 112 millioner kroner til Nano2021 i 2013, og om lag 155 millioner kroner til Biotek2021[1]. Dette er en oppfølging av regjeringens fremlagte strategier på disse områdene. En styrking av BIA på 9,4 millioner kroner fra Nærings- og handelsdepartementet vil i 2013 gi en total utlysingsramme i programmet på om lag 400 millioner kroner.

- Både bio- og nanoteknologi er viktige verktøy for å styrke fremtidig konkurransekraft i norsk næringsliv og bedre samfunnets evne til å håndtere globale samfunnsutfordringer knyttet til energi, miljø, helse og mat. Samtidig må teknologiutviklingen skje innenfor samfunnsmessig ansvarlige rammer. Innenfor helse, vil bioteknologi få stor betydning innenfor industrielle prosesser og matproduksjon, sier nærings- og handelsminister Trond Giske.

Programmet BIA skal bidra til størst mulig verdiskaping i norsk næringsliv gjennom forskningsbasert innovasjon i bedrifter. Prosjektene har et betydelig potensial for verdiskaping og kommersialisering kombinert med forskning på høyt vitenskapelig og teknologisk nivå. Programmet er rettet mot bredden av norsk næringsliv, med hovedvekt på områder som miljø, energi, helse og IKT, prosessindustri og vareproduksjon.

- BIA bidrar til økt forskning i næringslivet. De offentlige midlene utløser betydelig egeninnsats, vilje til å satse på større prosjekter og finansiering fra næringslivet selv. Offentlig støtte fungerer her som en katalysator og motivator for FoU-virksomhet i norsk næringsliv, sier nærings- og handelsminister Trond Giske.



[1] Biotek2021: Nærings- og handelsdepartementet, Kunnskapsdepartementet og Fiskeri- og kystdepartementet.

Nano2013: Nærings- og handelsdepartementet og Kunnskapsdepartementet.