Historisk arkiv

BIA-programmet foreslås styrket med 9,4 millioner kroner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Statsbudsjettet 2013

Regjeringen vil prioritere virkemidler rettet inn mot bredden av norsk næringsliv, i tillegg til å ha næringsrettet forskning innen bioteknologi og nanoteknologi høyt på dagsorden.

Regjeringen foreslår i statsbudsjettet for 2013 en betydelig utlysning av midler under Norges forskningsråds program Brukerstyrt innovasjonsarena (BIA). Bevilgningen til programmet blir foreslått styrket med 9,4 millioner kroner i 2013 over Nærings- og handelsdepartementets budsjett. Det gir en total utlysingsramme på om lag 400 millioner kroner.

- BIA bidrar til økt forskning i næringslivet. De offentlige midlene utløser betydelig egeninnsats, vilje til å satse på større prosjekter og finansiering fra næringslivet selv. Offentlig støtte fungerer her som en katalysator og motivator for FoU-virksomhet i norsk næringsliv, sier nærings- og handelsminister Trond Giske.

BIA skal bidra til størst mulig verdiskaping i norsk næringsliv gjennom forskningsbasert innovasjon i bedrifter. Beregninger viser at 1 millioner kroner i støtte fra BIA-programmet i Norges forskningsråd utløser om lag 2,2 millioner kroner fra andre kilder, i hovedsak fra private. Forskningsprosjektene kjennetegnes av at de har et betydelig potensial for verdiskaping og kommersialisering kombinert med forskning på høyt vitenskapelig og teknologisk nivå.

Prosjektene har høy næringspolitisk prioritet og er i hovedsak innenfor miljø, energi, helse og IKT, prosessindustri og vareproduksjon.