Historisk arkiv

Nytt løft for mineralnæringen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Statsbudsjettet 2013

Regjeringen presenterer tre tiltak for å løfte mineralnæringen, i budsjettet for 2013: Et professorat i mineralteknikk ved NTNU, økt innsats for mineralkartlegging i Sør-Norge og styrking av Direktoratet for mineralforvaltning.

Regjeringen presenterer tre tiltak for å løfte mineralnæringen i budsjettet for 2013: Et professorat i mineralteknikk ved NTNU, økt innsats for mineralkartlegging i Sør-Norge og styrking av Direktoratet for mineralforvaltning.

100 millioner kroner er allerede satt av til kartlegging av mineraler i Nord-Norge (MINN) over en fireårs periode. Programmet har nå pågått i to år. Oppmerksomheten om dette har gjort at interessen for leting etter mineralressurser har økt. Nå foreslår regjeringen å styrke kartleggingsinnsatsen i Sør-Norge også med ytterlige 10 millioner kroner, i budsjettet for 2013.

- Det er et stort behov for kartlegging av mineralressurser også i Sør-Norge. Det vil stimulere til økt leting, mer undersøkelsesaktivitet og på sikt til mineralutvinning og arbeidsplaner i Sør-Norge, sier nærings- og handelsminister Trond Giske.

Professorat ved NTNU

Regjeringen foreslår videre å bevilge 1,5 millioner kroner til et 5-årig professorat i mineralteknikk ved NTNU, i budsjettet for 2013. Målet er å legge til rette for en bærekraftig vekst i mineralnæringen.

- Professoratet vil øke kunnskapen og forskningen på et viktig fagområde, styrke NTNUs utdanning av bergingeniører, og bidra til å effektivisere og styrke mineralnæringen i Norge. God og oppdatert kunnskap om mineralteknikk er blant annet nødvendig for å utforme gode og effektive miljøløsninger for deponering av avgangsmasser fra bergverksdrift på land og i sjø, sier Giske.

Styrking av Direktoratet for mineralforvaltning

Direktoratet for mineralforvaltning fikk som en følge av mineralloven fra 2010 større ansvar. Aktivitetsnivået i mineralnæringen har økt, og forventes å øke videre i årene som kommer. Det vil gi direktoratet høyere arbeidsbelastning knyttet til tilsyn og oppfølging av mineraluttakene. Regjeringen foreslår derfor at bevilgningen til direktoratet økes med 3,1 millioner kroner til fire nye stillinger i budsjettet for 2013.

- Styrkingen av Direktoratet for mineralforvaltningen er nødvendig for å sikre en effektiv og god mineralforvaltningen gjennom økt tverrfaglighet og styrket miljøkompetanse sier Giske.

Samtlige tre tiltak vil inngå i den kommende strategien for mineralnæringen.