Historisk arkiv

15. mrd. i økt GIEK-ramme

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Statsbudsjettet 2013

Regjeringen fortsetter å styrke eksportindustrien, og opprettet tidligere i år Eksportkreditt Norge AS som skal gi konkurransedyktige eksportkreditter. Nå foreslår regjeringen også å utvide garantirammen for norske eksportkreditter med 15 milliarder til hele 135 milliarder kroner.

Eksportkredittgarantier fra GIEK (Garanti-instituttet for eksportkreditt) er essensielle for å oppnå eksportlån, både hos det nyopprettede selskapet Eksportkreditt Norge og hos andre aktører. For å kunne møte en forventet økning i etterspørselen, har regjeringen foreslått å øke rammen til GIEKs hovedordning (Alminnelig garantiordning) flere ganger. I 2005 var rammen på 40 milliarder kroner.

- Regjeringen er opptatt av å sørge for stabile rammebetingelser for norsk eksportindustri, og statlig støttede eksportkreditter spiller en sentral rolle i finansieringen av norsk kapitalvareeksport. Vi tar norske eksportørers behov for konkurransedyktig finansiering på alvor. Statlig eksportfinansiering var viktig da finanskrisen i 2008 skapte stor usikkerhet for norske eksportører. Det fortsetter å være viktig i dagens bilde, med den usikre situasjonen ellers i Europa, sier nærings- og handelsminister Trond Giske.

I tillegg til å utvide GIEK-rammen, viderefører Regjeringen også det gode finansieringstilbudet hos Eksportkreditt Norge as, og anslår cirka 28,5 milliarder kroner til nye eksportlån i 2013. Da selskapet ble etablert, annonserte regjeringen at den ikke vil sette noen øvre ramme for lånetilsagn – alle søkerne som kvalifiserte for lån, ville få tilbud om det. I 2013 har Eksportkreditt Norge AS sitt første fulle driftsår, og regjeringen foreslår et drifts- og investeringstilskudd på 110 millioner kroner. Det er tilstrekkelig til at selskapet kan gi rask og profesjonell oppfølging av sine kunder.