Historisk arkiv

Vil beskytte immaterielle verdier bedre

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Statsbudsjettet 2013

Næringsdrivende kan for lite om å beskytte sine immaterielle verdier. Regjeringen vil derfor sette av 8,5 millioner kroner til tiltak innenfor immaterielle rettigheter. 4 millioner kroner går til arbeid for å øke bevissthet og kunnskap om immaterielle rettigheter i bedrifters innovasjonsprosesser og 4,5 millioner kroner til å etablere en klagenemnd for immaterielle rettigheter.

Patentering og bruk av andre immaterielle rettigheter bidrar til å oppnå konkurransefortrinn og sikre FoU-investeringer. Store deler av norsk næringsliv mangler imidlertid fortsatt tilstrekkelig kompetanse og bevissthet om immaterielle verdier og rettigheter.

- For alle som driver med forskning, innovasjon og næringsutvikling er behovet for tilstrekkelig kompetanse og oppmerksomhet rundt immaterielle rettigheter økende. Regjeringens forslag vil forhåpentligvis over tid bidra til å styrke norske produkters konkurransekraft i et internasjonalt marked, sier nærings- og handelsminister Trond Giske.

I St.meld. nr. 7(2008-2009) Et nyskapende og bærekraftig Norge pekte regjeringen på behovet for økt kompetanse om immaterielle rettigheter i lys av økende global konkurranse.

- Vi har fulgt opp dette med en styrking av utdanningstilbudet på området. Bare siden meldingen ble lagt frem har det skjedd en rask utvikling. Antall patenter er i vekst globalt sett, fremvoksende økonomier sikrer seg i stadig større grad rettigheter og omfanget av piratkopiering øker, sier Giske.

Regjeringen foreslår derfor å bevilge 4 millioner kroner til tiltak som skal bidra til økt bevissthet og kompetanse om strategisk håndtering av immaterielle rettigheter, og inngår som et tiltak i den kommende stortingsmeldingen om dette temaet. Meldingen skal ytterligere styrke forståelsen for immaterielle rettigheters betydning for innovasjon og næringsutvikling.

Regjeringen foreslår videre at det settes av 4,5 millioner kroner til å etablere en klagenemnd for industrielle rettigheter. Et særskilt klageorgan skal bidra til å sikre god rettssikkerhet og raskere og mer brukervennlig behandling av klager mot Patentstyrets avgjørelser på området industrielle rettigheter. Et eget klageorgan vil gjøre behandlingen av klagesaker enklere og mindre formell enn om klager skulle bringes inn for domstolene.